
‒ Zapalenie pęcherza moczowego (zakażenie układu moczowego) należy do najczęstszych problemów urologicznych – mówi urolog, Stefan W. Czarniecki z Centrum Medycznego AMEDS. Jak zaznacza specjalista, sporadycznie pojawiający się u zdrowych kobiet problem przeważnie wynika ze specyficznej dla tej płci anatomii, a mianowicie krótkiej cewki moczowej, jednak schorzenie często nawracające wymaga rozszerzonej diagnostyki urologicznej, dzięki której możliwe jest wykluczenie poszczególnych przyczyn problemu. – U mężczyzn zakażenia pęcherza występują znacznie rzadziej niż u kobiet, natomiast już pojedynczy epizod będzie wymagał konsultacji i badania urologicznego – zaznacza lekarz. Jakie są najczęstsze przyczyny, objawy i metody leczenia schorzenia oraz jak mu zapobiegać?
‒ Najczęściej patogenami wywołującymi zakażenia w układzie moczowym są E. coli (70-95%) i Staphylococcus saprophyticus (5-10%) – podaje urolog. Jak dodaje, dużo rzadziej są to Proteus mirabilis lub Klebsiella sp. Zapaleniem pęcherza moczowego nazywamy infekcję dolnego odcinka układu moczowego. Gdy problem rozwija się w górnej jego części, mamy do czynienia z ostrym odmiedniczkowym zapaleniem nerek.
Schorzenie objawiać się może zwiększoną częstotliwością oddawania moczu, uczuciem pieczenia w jego trakcie lub tuż po, parciem na pęcherz, koniecznością oddawania moczu w nocy, mimowolnym oddawaniem moczu oraz dolegliwościami bólowymi w okolicy nadłonowej. Mocz osoby chorej może mieć nieprzyjemny zapach lub zmienioną barwę, a także pienić się, co jest następstwem niewłaściwego przesączania białka do moczu. Dodatkowo zapalenie pęcherza moczowego wywoływać może stan podgorączkowy lub gorączkę, dreszcze, bóle brzucha, nudności i wymioty.
Ponieważ najczęstszą przyczyną wystąpienia zapalenia pęcherza moczowego są bakterie, chorobę zazwyczaj leczy się antybiotykami. Należy także wypijać dużą ilość płynów, co pozwala zwiększyć wydzielanie moczu, wraz z którym z organizmu wypłukiwane są patogeny. Zaleca się również stosowanie witaminy C i picie płynów zakwaszających mocz – na przykład soku z żurawiny, która dodatkowo zapobiega przyleganiu bakterii E. coli do nabłonka.