
Resweratrol, substancja znajdująca się w czerwonym winie, winogronach i czekoladzie, może nie być tak korzystna dla zdrowia, jak dotychczas przyjmowali specjaliści. Jak podają naukowcy ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Johnsa Hopkinsa w Baltimore, związek ten nie wydłuża życia, nie zmniejsza ryzyka chorób serca ani nie przeciwdziała nowotworom.
REKLAMA
„Paradoks francuski” mitem?
Diety, zdrowia i starzenia się nie można sprowadzić do jednej substancji, takiej jak resweratrol – mówi główny autor badania i profesor oftalmologii, dr Richard Semba. Jak dodaje, badanie podaje także w wątpliwość zasadność przyjmowania suplementów substancji. Jego zdaniem, najkorzystniejsza wciąż okazuje się dieta w stylu śródziemnomorskim i regularne ćwiczenia.
Diety, zdrowia i starzenia się nie można sprowadzić do jednej substancji, takiej jak resweratrol – mówi główny autor badania i profesor oftalmologii, dr Richard Semba. Jak dodaje, badanie podaje także w wątpliwość zasadność przyjmowania suplementów substancji. Jego zdaniem, najkorzystniejsza wciąż okazuje się dieta w stylu śródziemnomorskim i regularne ćwiczenia.
Jak dotąd, czerwone wino i czekolada uchodziły za korzystne dla zdrowia, a znaczną część ich właściwości przypisywano pojedynczej substancji – resweratrolowi. Specjaliści przyjmowali, że substancja ta odpowiedzialna jest za tzw. „paradoks francuski”, w świetle którego nawet dieta bogata w cholesterol i tłuszcz może być zdrowa, jeżeli towarzyszy jej czerwone wino.
Resweratrol nie chroni przed chorobami
W ramach badania zespół badawczy poddał analizie prawie 800 mężczyzn i kobiet w wieku powyżej 65 lat, pochodzących z dwóch włoskich wiosek. Jak zaznaczają autorzy badania, spożywali oni dietę bogatą w resweratrol. Aby przekonać się, czy taki rodzaj odżywiania może obniżyć ryzyko raka, chorób serca i śmierci, badacze określili śladowe ilości produktów przemiany resweratrolu w moczu uczestników.
W ramach badania zespół badawczy poddał analizie prawie 800 mężczyzn i kobiet w wieku powyżej 65 lat, pochodzących z dwóch włoskich wiosek. Jak zaznaczają autorzy badania, spożywali oni dietę bogatą w resweratrol. Aby przekonać się, czy taki rodzaj odżywiania może obniżyć ryzyko raka, chorób serca i śmierci, badacze określili śladowe ilości produktów przemiany resweratrolu w moczu uczestników.
W czasie 9-letniej obserwacji 34% osób zmarło, 27% rozwinęło chorobę serca, a prawie 5% zachorowało na nowotwór – podają naukowcy. Jeżeli chodzi o poziom resweratrolu, okazuje się, że nie chronił on badanych przed śmiercią – i ci o najwyższym, i o najniższym jego stężeniu narażeni byli na śmierć w zbliżonym stopniu. Nie odnotowano także związku pomiędzy ilością substancji a ryzykiem chorób serca i nowotworów. Co zaskakujące, najrzadziej na schorzenia serca zapadały osoby z najniższym poziomem resweratrolu w moczu. Generalnie wyniki badania sugerują, że resweratrol pochodzący z diety nie przekłada się na mniejszą liczbę śmierci, nowotworów czy problemów z sercem – tłumaczy Semba.
Pić wino czy nie pić?
Samantha Heller, dietetyk z Uniwersyteckiego Centrum Medycznego w Nowym Jorku, zaznacza, że wiele badań dotyczących resweratrolu przeprowadzono w próbówkach lub na zwierzętach. Ostatnie badanie, w którym udział wzięli ludzie, wskazuje, że zwiększone spożycie pokarmów zawierających resweratrol, takich jak czerwone winogrona i wino, nie wpływa na długoterminową poprawę zdrowia. Możliwe jednak, że skutki diety bogatej w resweratrol widoczne są dopiero po dłuższym czasie – zaznacza specjalistka.
Samantha Heller, dietetyk z Uniwersyteckiego Centrum Medycznego w Nowym Jorku, zaznacza, że wiele badań dotyczących resweratrolu przeprowadzono w próbówkach lub na zwierzętach. Ostatnie badanie, w którym udział wzięli ludzie, wskazuje, że zwiększone spożycie pokarmów zawierających resweratrol, takich jak czerwone winogrona i wino, nie wpływa na długoterminową poprawę zdrowia. Możliwe jednak, że skutki diety bogatej w resweratrol widoczne są dopiero po dłuższym czasie – zaznacza specjalistka.
Zdaniem Heller, resweratrol daje zielone światło osobom pragnącym spożywać alkohol. Jak zaznacza, wielu odwiedzających ją ludzi pyta, czy powinni zacząć lub kontynuować picie czerwonego wina, dodając, że przecież jest zdrowe na serce. Tymczasem jednym z głównych powodów, dla których czerwone wino uznawane jest za korzystne dla serca, jest właśnie resweratrol. Każdy rodzaj alkoholu spożywany w nadmiernej ilości może się okazać toksyczny dla organizmu. Podczas gdy w niektórych badaniach dowodzono, że regularne picie czerwonego wina może przynosić organizmowi korzyści, w rzeczywistości przeważnie spożywamy go za dużo, co wraz z czasem może negatywnie wpłynąć na wątrobę, funkcje mózgu, poziom cukru we krwi i wagę – mówi dietetyk.
Owoce i warzywa pełne są fitochemikaliów, takich jak resweratrol, witamin oraz minerałów, które promują zdrowie organizmu i zapobiegają chorobom. Czerwone winogrona, orzechy, jagody i inne pokarmy zawierające resweratrol są doskonałym składnikiem diety, należy jednak pamiętać, że spożywamy całe produkty, a nie tylko pojedyncze składniki odżywcze – przypomina Heller. Bieżące badania i rozsądek sugerują, że różnorodna dieta oparta głównie na produktach roślinnych w połączeniu z regularną aktywnością fizyczną przynosi najlepsze korzyści zdrowotne – dodaje specjalistka.