
Olej rzepakowy to jeden z najzdrowszych tłuszczów, porównywalny pod względem korzyści dla organizmu z oliwą z oliwek. W składzie oleju rzepakowego znajdują się bowiem kwasy omega-6 i omega-3 w idealnych proporcjach 2:1, duże ilości roślinnych steroli oraz bardzo niewielka ilość tłuszczów nasyconych. Kanadyjscy naukowcy przekonują, że olej ten może działać wspomagająco na proces leczenia cukrzycy typu 2.
REKLAMA
Sposób odżywiania a przebieg cukrzycy
Na początku lat 80. XX wieku naukowcy opracowali pojęcie indeksu glikemicznego, które odnosi się do wpływu poszczególnych węglowodanów na poziom glukozy we krwi. Z indeksu glikemicznego korzystają głównie osoby chore na cukrzycę, dla których kontrolowanie stężenia cukru w organizmie ma znaczenie priorytetowe.
Na początku lat 80. XX wieku naukowcy opracowali pojęcie indeksu glikemicznego, które odnosi się do wpływu poszczególnych węglowodanów na poziom glukozy we krwi. Z indeksu glikemicznego korzystają głównie osoby chore na cukrzycę, dla których kontrolowanie stężenia cukru w organizmie ma znaczenie priorytetowe.
Jak diabetycy korzystają z indeksu glikemicznego? Z reguły traktują go jak pomoc w układaniu jadłospisu. Produkty żywnościowe o niskim indeksie glikemicznym są uznawane za korzystne dla cukrzyków, ponieważ ze względu na długi proces trawienia powodują stosunkowo niewielki wzrost poziomu glukozy we krwi. Z kolei pokarmy o wysokim indeksie glikemicznym, które szybko zwiększają stężenie cukru w organizmie, warto ograniczać lub całkowicie wyeliminować z menu.
Do produktów o wysokim indeksie glikemicznym zalicza się białe pieczywo, ryż, ziemniaki oraz płatki śniadaniowe. Niski indeks glikemiczny mają natomiast rośliny strączkowe, jagody, jabłka oraz niektóre produkty pełnoziarniste.
Badania naukowe nad wpływem oleju rzepakowego na organizm
Wcześniejsze badania wykazały, że dieta o niskim indeksie glikemicznym zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Naukowcy z Uniwersytetu w Toronto postanowili sprawdzić, czy wzbogacenie takiej diety o olej rzepakowy będzie miało wpływ na organizm osób chorych na cukrzycę typu 2 (więcej informacji na temat tego schorzenia znajdziesz na stronie http://portal.abczdrowie.pl/cukrzyca-typu-2).
Wcześniejsze badania wykazały, że dieta o niskim indeksie glikemicznym zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy i schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Naukowcy z Uniwersytetu w Toronto postanowili sprawdzić, czy wzbogacenie takiej diety o olej rzepakowy będzie miało wpływ na organizm osób chorych na cukrzycę typu 2 (więcej informacji na temat tego schorzenia znajdziesz na stronie http://portal.abczdrowie.pl/cukrzyca-typu-2).
Do badań naukowcy zaprosili 141 diabetyków stosujących leki na obniżenie stężenia cukru we krwi. Uczestnicy badania nie przyjmowali używek, nie chorowali na nowotwory i nie zdiagnozowano u nich zaburzeń pracy wątroby ani schorzeń serca. Na wstępie eksperymentu podzielono ich na dwie grupy – pierwsza z nich miała za zadanie spożywać 4,5 kromki pieczywa z dodatkiem oleju rzepakowego. Ponadto uczestnicy badania spożywali pokarmy o niskim indeksie glikemicznym. Osoby z drugiej grupy włączyły do swojego jadłospisu 7,5 kromki chleba pełnoziarnistego (bez oleju) i ograniczyły spożycie produktów na bazie białej mąki.
Wyniki badania były zaskakujące – mimo iż w obu grupach po 12 tygodniach stosowania ustalonej wcześniej diety doszło do redukcji stężenia cukru we krwi, osoby spożywające pieczywo z dodatkiem oleju rzepakowego doświadczyły aż 1,5-krotnie większego spadku poziomu glukozy w organizmie niż uczestnicy badania z drugiej grupy. Oznacza to, że olej rzepakowy może być polecany diabetykom oraz wszystkim innym osobom, którym zależy na zachowaniu prawidłowego stężenia glukozy we krwi.
U uczestników badania, którzy konsumowali chleb z dodatkiem oleju rzepakowego, zanotowano także wyraźny spadek stężenia cholesterolu LDL, czyli tak zwanego „złego” cholesterolu. Tym samym stali się mniej podatni na rozwój groźnych schorzeń układu sercowo-naczyniowego, w tym miażdżycy (więcej o miażdżycy przeczytasz na: http://portal.abczdrowie.pl/miazdzyca).
Chleb pełnoziarnisty czy z dodatkiem oleju rzepakowego?
Suplementacja diety o olej rzepakowy może obniżyć ryzyko problemów z sercem aż o 7% w ciągu zaledwie dwunastu tygodni. Nie oznacza to jednak, że pieczywo pełnoziarniste wypada całkiem blado przy zwykłym chlebie wzbogaconym o wyżej wspomniany olej – jak podkreślają autorzy badania, u osób, które spożywały pełnoziarniste pieczywo, doszło do poprawy przepływu krwi w organizmie. Nie do końca wiadomo, jak interpretować ten fakt, ale z całą pewnością przemawia on na korzyść włączenia produktów pełnoziarnistych do codziennego jadłospisu, zwłaszcza gdy zależy nam na uniknięciu chorób układu sercowo-naczyniowego.
Suplementacja diety o olej rzepakowy może obniżyć ryzyko problemów z sercem aż o 7% w ciągu zaledwie dwunastu tygodni. Nie oznacza to jednak, że pieczywo pełnoziarniste wypada całkiem blado przy zwykłym chlebie wzbogaconym o wyżej wspomniany olej – jak podkreślają autorzy badania, u osób, które spożywały pełnoziarniste pieczywo, doszło do poprawy przepływu krwi w organizmie. Nie do końca wiadomo, jak interpretować ten fakt, ale z całą pewnością przemawia on na korzyść włączenia produktów pełnoziarnistych do codziennego jadłospisu, zwłaszcza gdy zależy nam na uniknięciu chorób układu sercowo-naczyniowego.