https://www.flickr.com/photos/saynototheoffice/6331879168 by PincasPhoto / CC BY 2.0

Migdały to jedne z najzdrowszych bakalii – zawierają mnóstwo witamin i minerałów, a liczne składniki odżywcze pozytywnie wpływają na wiele obszarów ciała, dlatego błędem byłoby nie wzbogacić codziennej diety w migdały. Dzięki nim można zachować młody wygląd, zgrabną sylwetkę i zdrowie. Migdały mają szerokie zastosowanie w kuchni, można używać ich do wypieków, sałatek, kanapek czy przyprawiać nimi ryby i mięso. Przysmak ten można zjeść na szybko w postaci zdrowej przekąski lub wymieszać ze świeżymi owocami i warzywami, aby stworzyć napój detoksykujący. A jakie konkretnie zalety mają migdały?

REKLAMA
Migdały obniżają cholesterol
Regularne spożywanie migdałów podnosi poziom cholesterolu HDL, czyli tego dobrego, a obniża cholesterol LDL, który szkodliwie wpływa na zdrowie. Według badań spożywanie garści migdałów dziennie obniża cholesterol LDL o 4,4%, natomiast spożywanie dwóch garści dziennie już o 9,4%.
Regulowanie ciśnienia krwi
Nadciśnienie to często wynik diety zawierającej zbyt dużo sodu, a ubogiej w wapń i potas. Migdały są bogate w potas i prawie nie zawierają sodu, w związku z czym wpływają na regulację ciśnienia krwi. Dodatkowo, to doskonałe źródło witaminy E, która ma zbawienny wpływ na układ krwionośny.
Mniejsze ryzyko chorób serca
Migdały zawierają dużą ilość tłuszczów jednonienasyconych – to ten sam rodzaj przyjaznego dla serca tłuszczu, który znajduje się w oliwie z oliwek. Wspomniana już witamina E to antyoksydant, który efektywnie zmniejsza ryzyko chorób serca. Dodatkowo, migdały zawierają sporo magnezu, który poprawia krążenie oraz transportowanie tlenu i składników odżywczych w organizmie.
Zapobieganie rakowi
Błonnik zawarty w migdałach działa detoksykująco na organizm, ponieważ pozwala on poruszać się pożywieniu przez układ pokarmowy sprawniej, oczyszczając go i zapobiegając rakowi jelita grubego. Ostatnie badania wykazały powiązanie pomiędzy dietą bogatą w błonnik a obniżonym ryzykiem raka jelita grubego.
Ochrona przed cukrzycą
Migdały stabilizują poziom cukru i insuliny we krwi po posiłkach, co chroni organizm przed cukrzycą. Co więcej, zapewniają one zdrowe połączenie substancji odżywczych i magnezu o niskiej zawartości węglowodanów, które uważa się za kluczowe w metabolizmie węglowodanów. Badania na Uniwersytecie Harvarda wykazały, że dzienna wysoka dawka magnezu zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę o 33%. W związku z tym włączenie migdałów lub innych produktów, takich jak pestki dyni czy szpinak, do diety jest mądrym posunięciem.
Przeczytaj więcej o cukrzycy: http://portal.abczdrowie.pl/cukrzyca.
Schudnij, jedząc migdały
Orzechy oraz migdały, które zawierają sporą ilość tłuszczów i kalorii, nie wydają się być naturalnym wyborem, jeśli chce się schudnąć – ale to tylko pozory. Przekąska w postaci garści migdałów zaspokoi głód i dostarczy organizmowi zdrowych tłuszczów, błonnika i innych kluczowych składników odżywczych, takich jak witamina E czy wapń. Te naturalne bomby witaminowe sprawiają, że istnieje mniejsze prawdopodobieństwo podjadania i przejadania się. Duża zawartość kalorii w migdałach jest zresztą nieco przesadzona, więc jedzenie ich z umiarem ułatwi zrzucanie zbędnych kilogramów.
Zastrzyk energii
Migdały to znakomite źródło manganu, ryboflawiny i miedzi, które wspomagają produkcję energii. Osoby podatne na przemęczenie i stres mogą wspomagać się zatem odpowiednią dietą bogatą w migdały.
Wspomaganie mózgu
Kolejną wspaniałą zaletą migdałów jest zawarta w nich fenyloalanina – substancja chemiczna wspomagająca zdrowy rozwój funkcji poznawczej.
Zapobieganie wadom płodu
Migdały zawierają kwas foliowy, który chroni przed pewnymi wadami płodu. Kwas foliowy odgrywa ważną rolę w prawidłowym rozwoju komórek i tworzeniu tkanek, dlatego tak ważny jest dla zdrowia dziecka. Wady cewy nerwowej, włącznie z bezmózgowiem czy rozszczepem kręgosłupa, to zespół wad polegających na nieprawidłowej budowie lub częściowym braku cewy nerwowej. Kobiety zażywające kwas foliowy przed oraz podczas ciąży mają większe prawdopodobieństwo urodzenia dziecka bez tych wad. Wiecej o kwasie foliowym przeczytasz w artykule: http://portal.abczdrowie.pl/kwas-foliowy.