https://www.flickr.com/photos/wecometolearn/8066863117 by wecometolearn / CC By 2.0

Już 4 minuty aktywności fizycznej może poprawić zachowanie na lekcji uczniów szkoły podstawowej. Krótkie, lecz intensywne ćwiczenia w ramach przerwy dla uczniów 2. i 4. klasy zmniejszyły zachowania, takie jak brak koncentracji czy wiercenie się.

REKLAMA
Aktywność fizyczna dobra na koncentrację?
W szkole wymagane jest 20 minut aktywności fizycznej dziennie, ale brakuje innowacyjnych i przystępnych sposobów, aby nauczyciele mogli sprostać temu wymaganiu. Biorąc pod uwagę małą ilość czasu ze względu na obecny plan nauczania, naukowcy wymyślili krótkie ćwiczenia fizyczne, które mogą być interesującym sposobem na prowadzenie zajęć śródlekcyjnych. Badacze przyjrzeli się wpływowi krótkich ćwiczeń fizycznych na atmosferę w klasie.
W trakcie badań uczniowie uczestniczyli w lekcji, podczas której następowała aktywna przerwa. Co drugi dzień przerwa miała charakter edukacyjny, jednak uczniowie w przystępny sposób zgłębiali nie matematykę czy język polski, a różne aspekty zdrowego stylu życia. Po każdej przerwie obserwatorzy notowali wszelkie przypadki zachowań niezwiązanych z lekcją. Kiedy uczniowie spędzali przerwę aktywnie, wystąpiło mniej niepoprawnych zachowań w kolejnych 50 minutach niż w przypadku stosowania przerwy nieaktywnej.
Autorzy stworzyli serię 4-minutowych ćwiczeń, które uczniowie mogą wykonywać na małej przestrzeni, bez specjalnego sprzętu. Każde ćwiczenia wykonywane jest przez 20 sekund, po czym następuje 10 sekund odpoczynku, wszystko zostaje powtórzone 8 razy.
O aktywności fizycznej przeczytaj też na abcZdrowie.pl: http://portal.abczdrowie.pl/aktywnosc-fizyczna-dzieci-prezentacja-edukacyjna.
Wpływ odżywiania na zachowanie w szkole
Okazuje się, że nie tylko aktywność fizyczna może mieć pozytywny wpływ na zachowanie uczniów. Badania wykazały, że odpowiednie posiłki spożywane w szkole mogą poprawić koncentrację nawet do 20 proc. Istniejące dane sugerują, że lepszy sposób odżywiania wpływa na zdolność uczenia się i zachowanie podczas lekcji. Przykładowo, niedobór żelaza, nawet we wczesnym stadium, może zmniejszyć przekazywanie dopaminy, co negatywnie wpływa na funkcję poznawczą. Niedobory innych witamin i minerałów, zwłaszcza tiaminy, witaminy E, B, jodyny i cynku hamują koncentrację i zdolność uczenia. Więcej o niedoborze witami B12 przeczytaj w artykule: http://portal.abczdrowie.pl/niedobor-witaminy-b12-uszkadza-mozg.
Każdy uczeń ma potencjał, a brak zbilansowanej diety zwiększa ryzyko jego niewykorzystania. Oprócz książek, zeszytów i długopisów warto zwrócić uwagę na to, co dziecko je w szkole. Oto kilka ważnych produktów wspomagających mózg:
1. Produkty pełnoziarniste. Mózg, podobnie jak cały organizm, nie może pracować bez energii. Zdolność koncentracji i skupienia pochodzi z odpowiedniego i stabilnego zapewnienia zapasu energii w formie glukozy, która z krwi dostaje się do mózgu. Najlepiej osiągnąć to, wybierając produkty pełnoziarniste o niskim indeksie glikemicznym, co oznacza, że glukoza zostanie powoli uwolniona do krwioobiegu. Dobry wybór to razowy makaron i chleb.
2. Tłuste ryby. Podstawowe kwasy tłuszczowe nie są produkowane przez organizm i muszą zostać dostarczone w diecie. Najlepsze źródła to: olej lniany, pestki dyni oraz ryby, takie jak łosoś, makrela, pstrąg, sardynki. Produkty te świetnie wpływają na mózg, serce, stawy i ogólne samopoczucie.
3. Jagody. Kiedy są w sezonie należy korzystać z okazji, aby poprawić funkcjonowanie mózgu.
4. Pomidory. Likopen – potężny antyoksydant zawarty w pomidorach, może chronić przed uszkodzeniami wolnych rodników powiązanych z demencją.
5. Witaminy z grupy B. Witamina B6, B12 i kwas foliowy obniżają poziom homocysteiny we krwi, która związana jest z podwyższonym ryzykiem choroby Alzheimera i osłabieniem funkcji poznawczych.
6. Pestki dyni. Garść tych cennych nasion zapewnia dzienną zalecaną dawkę cynku, który odgrywa kluczową rolę w poprawie pamięci i zdolności myślenia.
7. Brokuły. Cenne źródło witaminy K, która wspomaga funkcje poznawcze i poprawia wydajność mózgu.
8. Orzechy. Badania sugerują, że odpowiednia ilość witaminy E pomaga w osłabieniu funkcji poznawczych. Orzechy są cennym źródłem tej witaminy, podobnie jak szparagi, oliwki, nasiona, jaja i brązowy ryż.