![Połączenie [url=http://tinyurl.com/ocucej7]pomidorów[/url] ze świeżymi ogórkami nie zawsze będzie korzystne.](https://m.natemat.pl/5cdcc21410a0d14f1ebbd5657493d8ac,1500,0,0,0.jpg)
Każdy z nas ma ulubione produkty, które lubi ze sobą łączyć. Nasz smak podyktowany jest zarówno tradycją, jak i nowoczesnymi połączeniami w kuchniach świata. Współczesna dietetyka od wielu lat bada, w jaki sposób łączy się produkty.
REKLAMA
Okazuje się, że nie wszystkie duety nam służą, jednak najwięcej pożytku mamy z tych, które obecne są w tradycyjnej kuchni polskiej. Oto spis najbardziej popularnych duetów żywieniowych.
Te połączenia maja dobroczynne działanie
Jednym z warzyw zalecanych do spożycia jest marchew, dzięki jej zawartości beta-karotenu (prowitaminy A). Najczęściej podawana jest z tłuszczem, dzięki któremu prowitamina A zamienia się w witaminę A (wpływa na poprawę wzroku, wzmacnia układ odpornościowy i uczestniczy w naprawie kości, zębów, włosów i skóry).
Dla osób na diecie wegetariańskiej ważne jest dostarczenie organizmowi żelaza, którego największym źródłem są mięso i ryby. Pierwiastek ten znajduje się również w warzywach zielonych i fasolowatych, jednak jego przyswajalność jest znacznie mniejsza. Na szczęście istnieje możliwość zwiększenia wchłanialności żelaza dzięki połączeniu fasoli z czerwoną papryką, która zwiera witaminę C i z tego powodu maksymalizuje wchłanianie się żelaza z warzyw.
Kiszona kapusta znana jest ze swoich zdrowotnych właściwości. W wielu domach podawana jest z oliwą. Jak wykazały badania, oliwa wspomaga przyswajanie witamin zawartych w kapuście kiszonej. Dodanie do niej kminku pozwoli uniknąć wzdęć. Surówka z kiszonej kapusty z kminkiem, oliwą i cebulą pomoże osobom cierpiącym na chroniczne zaparcia i bóle żołądka.
Kiełbasa z chrzanem na święta? Innego połączenia wiele osób nie jest sobie w stanie wyobrazić. Chrzan ułatwia trawienie i przyśpiesza przemianę materii. Dlatego jest idealny razem z kiełbasą, która zazwyczaj jest ciężka i tłusta. Według dietetyków połączenie mięs z ostrymi przyprawami, może zmniejszyć ich kaloryczność o prawie 25%.
Tego nie mieszaj
W surowych ogórkach, podobnie jak kabaczku czy patisonie, występuje askrobinaza, enzym, który powoduje rozkładanie witaminy C. Aby uniknąć straty tejże witaminy, nie powinno się łączyć świeżych ogórków z warzywami zawierającymi ogromne ilości witaminy C: pomidorami, papryką, kapustą (poznaj właściwości witaminy C: https://portal.abczdrowie.pl/wlasciwosci-witaminy-c).
Kolejnym niezalecanym, jest połączenie pomidora i twarogu. Kombinacja, która jest podstawą wielu diet odchudzających, może doprowadzić do choroby stawów. Kwasy występujące w pomidorach w połączeniu z wapniem, tworzą nierozpuszczalne kryształki, które odkładają się w stawach i wywołują ból.
- Nie warto też łączyć takich produktów, jak pomidor z białym serem, ponieważ połączenie kwasu cytrynowego, jabłkowego (pomidor) z wapniem (ser) powoduje tworzenie się osadzających się w stawach nierozpuszczalnych kryształów, które to następnie wywołują bóle. Nie opłaca się też łączenie ogórków świeżych z pomidorami - ogórki zawierają enzym askorbinazę, która rozkłada witaminę C. Połączenie czarnej herbaty z cytryną powoduje powstawanie związku, jakim jest cytrynian glinu – w dużych ilościach może on powodować zmiany w mózgu. Wszystkie wyżej wymienione połączenie stosowane raz na jakiś czas nie stanowią problemu dla naszego zdrowia. Warto jednak pamiętać, że częste ich stosowanie może nieść ze sobą negatywne skutki, które to wpłyną na nasze zdrowie jak i samopoczucie – mówi mgr Paulina Brzuskiewicz – dietetyk (sprawdź profil eksperta: https://ranking.abczdrowie.pl/d/71892,paulina-brzuskiewicz).