
Do jedzenia słodyczy warto mieć mądry, zwyczajny stosunek, pozbawiony pazernych zapędów i obalający niektóre mity, które zrodziły się bezpodstawnie. Jednocześnie powinniśmy mieć dużo lepszy dostęp do pakietu informacji o cukrze, chociażby po to, żeby jedząc go w dużych dawkach, czuć, że odzieramy go z naturalnego smaku i jest wtedy po prostu niezdrowy, szkodzi nam. Umiar może być najlepszym pomocnikiem w zawieraniu przyjemnych relacji z cukrem, właśnie on ma największą szansę oddemonizować jego złą reputację. Ma to wielkie znaczenie, bo jak tłumaczy naTemat dietetyczka Agnieszka Piskała, węglowodany są nam potrzebne, bo to również dzięki nim funkcjonuje nasz mózg. oraz mięśnie.
z brzozy. Ksylitol jest wskazany szczególnie dla osób chorych na cukrzycę, natomiast profilaktycznie nie jest zalecany. Co ciekawe ksylitol i stewia powodują, że osoby, które je spożywają, mają bardzo wysoki poziom triglicerydów. Naukowcy nie wiedzą, co powoduje taki efekt.