
Od jakiegoś czasu wiele się mówi o tym, że w naszej strefie klimatycznej dużo osób cierpi na niedobór witaminy D3. Dlatego zaczęliśmy łykać suplementy zawierające tą witaminę jak cukierki, wierząc że jej wysoki poziom uchroni nas przed wszelkimi chorobami. Lekarze przestrzegają jednak, że witaminę D3 można przedawkować. Natomiast jej zbyt wysoki poziom w organizmie może spowodować poważne problemy ze zdrowiem.
Osoby z niedoborem witaminy słońca częściej się przeziębiają, mają zaburzenia koncentracji i pamięci. Wiedza o konieczności uzupełniania witaminy D3 jest dość powszechna, jednak lekarze przestrzegają przed modą na suplementację witamin i mikroelementów w ramach źle rozumianych przez wielu pacjentów zasad profilaktyki.
Zanim sięgniemy po tabletkę, najpierw należałoby sprawdzić, czy rzeczywiście nasz organizm potrzebuje uzupełnienia. Jeśli badanie wykaże niedobór witaminy D, wtedy dopiero powinno się zdecydować na suplementację.
Natomiast Anna Osowska, lekarka Porozumienia Zielonogórskiego z Warmii i Mazur, zwraca uwagę na nieporozumienia związane z określaniem poziomu witaminy D w surowicy i jej dawkowaniem.
Optymalny poziom witaminy D3 w surowicy to wartość między 30 a 50. Niestety niektóre laboratoria podają nieaktualne dane. Wytyczne w tej sprawie, opracowywane przez towarzystwa naukowe w oparciu o aktualne badania, zmieniają się co kilka lat. Nie zapominajmy również, że zapotrzebowanie na witaminę D3 zmienia się wraz z wiekiem. Inne dawki profilaktyczne stosujemy u niemowląt, inne osoby dorosłej, a jeszcze inne u pacjenta w podeszłym wieku, zwłaszcza obłożnie chorego. Dlatego też zarówno profilaktyczne stosowanie witaminy D, jak i przyjmowanie dawek leczniczych przy jej niedoborach powinno być zlecane przez lekarza.
Witamina D3
Organiczny związek chemiczny z grupy witamin D. Reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową organizmu, umożliwia wchłanianie tych pierwiastków w jelitach, a także zapewnia właściwą mineralizację kości.
Występuje w: drożdżach, wątrobie, żółtku jaj, pełnym mleku i produktach mlecznych, oleju roślinnym, serach dojrzewających oraz w przetworach rybnych i tranie.
Więcej: Wikipedia
Zbyt wysoki poziom witaminy D3, jak tłumaczy lekarka, powoduje gromadzenie się wapnia w tkankach, m.in. w tętnicach, nerkach i w sercu. Efektem są zaburzenia pracy serca, układu nerwowego, zwiększa się też ryzyko wapnicy nerek.