
Zawierają sporo potasu, mają silne właściwości przeciwzapalne, a na dodatek zaspokajają zapotrzebowanie na cukier nawet największych łasuchów. Powinny po nie regularnie sięgać nie tylko osoby aktywne fizycznie i często uprawiające sport, ale także wszyscy, którzy mają problem ze stresem i trzymaniem nerwów na wodzy. Komu jeszcze mogą pomóc daktyle? Co takiego wyjątkowego kryje się w tych owocach i dlaczego warto na stałe zastąpić nimi słodycze?
Daktyle – lista najcenniejszych składników odżywczych
⦁ witamin z grupy B (działających korzystnie na układ nerwowy wit. B1, B2, B3, B6, B9), a także wit. A, E, K, C ;
⦁ cukrów prostych (które mogą być wartościowe m.in. dla osób uprawiających sport, ale powinni na nie uważać np. diabetycy);
⦁ tryptofanu (aminokwas, który pomaga m.in. przy zespole jelita wrażliwego – wpływa na metabolizm serotoniny odpowiadającej za nasilenie objawów choroby)
⦁ tauryny (działającej nasennie, uspokajająco i antydepresyjnie);
⦁ potasu (dzięki wysokiej zawartości tego składnika zapobiegają m.in. nadciśnieniu, a także działają wspomagająco na organizm po okresie długotrwałego wysiłku fizycznego).
CIEKAWOSTKA: Daktyle mają najwięcej antyoksydantów spośród wszystkich podobnych owoców suszonych (deklasują pod tym względem m.in. figi i śliwki). Zawierają neutralizujące wolne rodniki flawonoidy, chroniące przed stresem oksydacyjnym kwasy fenolowe oraz karotenoidy zabezpieczające przed reaktywnymi formami tlenu powstałymi podczas fotosyntezy.
DAKTYLE – właściwości lecznicze
⦁ cierpiących na nadkwasotę;
⦁ przemęczonych stresem;
⦁ po nadmiernym wysiłku fizycznym (np. sportowców, osób aktywnych fizycznie, po treningu);
⦁ tych, których codzienna dieta oparta jest na fast-foodach, mięsie i produktach "zakwaszających" organizm (daktyle zobojętniają kwasy żołądkowe, dlatego są częstym dodatkiem do bliskowschodnich potraw mięsnych).
Daktyle mają znakomite właściwości przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe – ograniczają ryzyko zawału serca, choroby wieńcowej i udaru mózgu (zawierają naturalne salicylany, które działają przeciwzapalnie jak aspiryna, ale w przeciwieństwie do popularnych farmaceutyków nie podrażniają żołądka).
Daktyle kontra cukrzyca. Czy diabetycy mogą jeść suszone daktyle?
Daktyle – przeciwwskazania. Kto nie powinien spożywać daktyli?
⦁ nieżytem żołądka;
⦁ kolką żołądkową;
⦁ wzdęciami (mogą je potęgować);
⦁ migrenami oraz częstymi bólami głowy (ze względu na obecność tyraminy, która potęguje objawy choroby).
Czym się różnią daktyle suszone od świeżych?
Konserwanty w daktylach
⦁ benzoesan sodu (E211)/kwas benzoesowy (E210),
⦁ sorbinian sodu (E201),
⦁ sorbinian potasu (E202).
Jeśli chcemy ograniczyć zawartość siarczanów w suszonych daktylach, które mają w składzie ten dodatek, warto je namoczyć w wodzie przed bezpośrednim spożyciem.
Odmiany daktyli
MIĘKKIE – pozyskuje się z nich sok (tzw. miód daktylowy), zalicza się do nich takie odmiany jak: Hdlawy, Halawy, Bhari, Barhee czy Medjol;
PÓŁTWARDE, czyli popularne odmiany Deglet Noor, Zahdi.