
Jeśli ze wszystkich roślin świata mielibyśmy znaleźć jedną, która miałaby być uniwersalnym remedium na wszelkie dolegliwości, to z pewnością wysoką pozycję na takiej liście musiałby zająć aloes. Nie dość, że może być doskonałym źródłem wody i pożywienia w trudno dostępnym i wymagającym otoczeniu, to na dodatek może służyć za lek i... kosmetyk, który skutecznie regeneruje nie tylko naszą skórę, ale i cały organizm.
Ciekawostka: Pierwsze wzmianki na temat aloesu, które odczytano z sumeryjskich glinianych tabliczek, powstały 2,2 tys. lat przed naszą erą. Roślinę tę doceniały wszystkie starożytne cywilizacje (od Egpiptu po Chiny). W Starym Testamencie napisano, że aloes zasadził... sam Bóg. Gęsty miąższ jego liści służył przede wszystkim do leczenia ran i oparzeń, ale miał też szereg innych zastosowań. Wszystkie gatunki aloesów (poza Aloe vera) są obecnie pod ochroną.
ALOES – składniki odżywcze. Co zawiera Aloe vera?
⦁ witaminy: B1, B2, B6 - niemal wszystkie wit. z grupy B (w tym B12, co jest ewenementem w świecie roślin), wit. C, beta-karoten, cholina, kwas foliowy, α-tokoferol;
⦁ związki nieorganiczne (wapń, chlor, chrom, miedź, żelazo, magnez, mangan, potas, fosfor, sód, cynk);
⦁ mikropierwiastki (miedź, kobalt, nikiel, molibden, stront, bar oraz w bardzo małych ilościach german);
⦁ enzymy (fosfataza alkaliczna, amylaza, karboksypeptydaza, cyklooksydaza, cyklooksygenaza, lipaza, oksydaza, karboksylaza fosfoenolopirogronianowa, dysmutaza ponadtlenkowa);
⦁ sacharydy (mannoza, glukoza, L-ramnoza, aldopentoza);
⦁ białka (lektyny, substancje podobne do lektyny);
⦁ węglowodany (mannan czysty, mannan acetylowany, glukomannan acetylowany, glukogalaktomannan, galaktan, galaktogalakturan, arabinogalaktan, galaktoglukoarabinomannan, substancje pektynowe, ksylan, celuloza).
⦁ kwasy organiczne (m.in. kwas cynamonowy, cytrynowy, salicylowy, winowy, bursztynowy i jabłkowy);
⦁ mleczan magnezu (hamujący enzym odpowiedzialny za powstawanie histaminy).
⦁ przeciwbakteryjnie (kwas cynamonowy, fenole, związki siarkowe, mleczan wapnia);
⦁ przeciwgrzybiczo (aloeniny);
⦁ przeciwzapalnie (bradykinaza, beta-sitosterol,kampesterol);
⦁ zabezpieczające przed promieniowaniem UVB i pełniące funkcję fotoochronną (pochodne chromonu);
⦁ przeciwstarzeniowo (przeciwutleniacze: związki polifenole);
⦁ lekko odkażająco, ściągająco, o właściwościach myjących (saponiny, wykorzystywane m.in. do produkcji mydeł i kosmetyków).
ALOES – właściwości kosmetyczne [Wpływ na skórę]
⦁ Działa jak naturalny peeling. Eliminuje z powierzchni skóry martwe komórki, odblikowuje pory.
⦁ Doskonale nawilża, a dzięki składnikom bioaktywnym wnika w głębokie wartstwy skóry.
⦁ Poprawia mikrokrążenie i ujędrnia.
⦁ Może być pomocny przy regeneracji skóry po odmrożeniach i oparzeniach.
⦁ Stymuluje produkcję włókien kolagenowych, dzięki czemu może przyspieszać gojenie się różnego rodzaju ran.
ALOES i sok aloesowy – właściwości lecznicze [Wpływ na organizm]
⦁ dolegliwości żołądkowych, problemów z trawieniem, stanów zapalnych układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy;
⦁ problemów z metabolizmem (aloes działa stymulująco na jelita i sprzyja namnażaniu mikroflory jelitowej);
⦁ wspomaga produkcję żółci;
⦁ zapobiega zaparciom;
⦁ choroby Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego oraz zespołu jelita drażliwego.
Sok z aloesu może pobudzać trawienie, pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy oraz cholesterolu.
CIEKAWOSTKA Święta Hildegarda von Bingen leczyła aloesem m.in. migrenę i wrzody. W medycynie indyjskiej roślina ta jest z kolei uważana za panaceum, które przywraca kobietom... młodość.
Aloes – przeciwwskazania. Kiedy nie powinno się stosować aloesu?
⦁ cierpią z powodu hemoroidów,
⦁ mają problemy z nerkami lub mają dolegliwości jelitowe,
⦁ w przypadku kobiet w ciąży (a także podczas karmienia piersią),
⦁ są niepełnoletnie (w przypadku dzieci i młodzieży przed rozpoczęciem regularnego zażywania soku z aloesu należy skonsultować się z lekarzem).
Aloe vera (L.) Webb. (Aloe barbadensis Mill.)", Katedra Technologii Gastronomicznej i Konsumpcji, Małopolskie Centrum Monitoringu Żywności, Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie