
"Miłość to jest taki miód, co smakuje gorzko ciut, jak popopopopo pomidory latem, gdy ich w bród". Pamiętacie? Nie tylko Ewa Bem śpiewała o pomidorach. "Zaistniały" one też dzięki Kabaretowi Starszych Panów oraz Janowi Brzechwie ze słynnym "Jak pan może, Panie pomidorze?!". Czym pomidory zdobyły serca Polaków? Smakiem, zapachem, ale także bogactwem składników odżywczych i właściwości, które w czasie ciepłych dni są szczególnie cenne.
REKLAMA
Pomidory pochodzą z Ameryki Południowej, do Europy sprowadzili je Hiszpanie, a do Polski królowa Bona z Włoch. Pierwsze ich odmiany były w złocistych odcieniach, dlatego nazywano je m.in. “złotymi jabłkami”.
Co ciekawe, przez ponad 200 lat były uznawane i hodowane jako rośliny ozdobne. Dlaczego? Obawiano się bowiem, że mogą być trujące. Specyficzny zapach, jaki wydzielają liście i łodygi pomidora, prawdopodobnie zniechęcał do spróbowania ich owoców. Około trzy stulecia trwała droga pomidora z ogrodu na talerze Europejczyków, kiedy to w XIX w. poznano i doceniono to, co w nich najlepsze.
Ugaszą pragnienie
Pomidory zawierają ok. 94 proc. wody i są doskonałym sposobem na dostarczenie dodatkowej ilości płynów w ciepłe dni. Aby szybciej ugasić pragnienie, można sięgnąć po szklankę soku pomidorowego z dodatkiem kostek lodu.Pomidory są dobre dla osób w każdym wieku: najmłodsi potrzebują więcej wody ze względu na niewykształcone w pełni mechanizmy termoregulacyjne, a kobiety w ciąży powinny szczególnie zadbać o odpowiednie nawodnienie ze względu na prawidłowy rozwój płodu. Natomiast osoby starsze, które często nie odczuwają pragnienia, co może doprowadzić do odwodnienia i przyczynić się do zmniejszonego przepływu krwi, w tym również w mózgu, także mogą skorzystać z pomidorowego dobrodziejstwa.