Jesienna aura i szalejący koronawirus czają się na naszą odporność. Jak uchronić się przed infekcją, nie wydając majątku na leki w aptece? Mamy przepis na jesień bez grypy i przeziębienia. Naturalne szoty to najlepsza tarcza obronna dla organizmu. Pokazujemy przepisy na 5 szotów wzmacniających odporność.
Szot na zdrowie
Oprócz środków higieny i ciepłego ubrania musimy pamiętać przede wszystkim o rozsądnej diecie. Dobroczynne witaminy i probiotyki zawarte w szotach na bazie owoców i warzyw naładują nas energią i sprawią, że żaden wirus czy bakterie nie będą nam straszne. Różnorodność właściwości składników szotów sprawi, że będziemy nie tylko zabezpieczeni przed niechcianymi infekcjami, ale poprawimy kondycję cery i układu pokarmowego.1. Złoto Maroka
Nazwa tego szota nie jest przypadkowa. Zawdzięcza ją pięknemu, jaskrawo-żółtemu kolorkowi kurkumy. To korzeń i przyprawa, którą stosuje się od wieków nie ze względu na walory smakowe, lecz na cenne właściwości prozdrowotne. Kurkuma, a właściwie zawarta w niej kurkumina działa jak naturalny antybiotyk, likwidując wszelkie stany zapalne. Co więcej, działa przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Najświeższe badania dowiodły, że kurkuma jest słabo wchłanialna, dlatego należy spożywać się w towarzystwie piperyny zawartej w pieprzu. Wówczas biodostępność kurkumy wzrasta o aż 2000 proc.. Dodatek imbiru sprawi, że szot będzie prawdziwym antyseptykiem. To jak zdezynfekować się od środka!PRZEPIS
- 3 cytryny
- nieduży korzeń imbiru
- 2 korzenie kurkumy (są bardzo małe)
- mała łyżeczka pieprzu cayenne
- łyżka miodu
Na wstępie załóż rękawiczki ochronne, ponieważ kurkuma intensywnie barwi i trudno ją domyć. Obierz zgrubiałe części korzeni kurkumy i imbiru. Zmiksuj je w blenderze z dodatkiem wody, żeby ułatwić mielenie. Wyciśnij cytryny. Rozpuść miód w letniej wodzie i dolej go do soku z cytryn, dosypując pieprz cayenne. Roztwór wymieszaj z papką z imbiru i kurkumy. Odstaw na godzinę, żeby substancje mogły się połączyć. Następnie dolej nie dużo wody, aby rozcieńczyć eliksir. Przelej go przez sitko do szklanej butelki albo słoika.
2. Czerwony Kwaśniak
To połączenie jest istną bombą witaminową. Sok z granata był uznawany kiedyś za nektar bogów. Znajdziemy w nim trzykrotnie więcej przeciwutleniaczy niż w zielonej herbacie czy czerwonym winie. To niezwykle istotne przy redukcji stanu zapalnego. Maliny dzięki dużej zawartości witaminy C i kwasu salicylowego pomagają w stanach przeziębienia i infekcji. Są doskonałym środkiem napotnym i likwidującym gorączkę. O właściwościach prozdrowotnych buraka można by mówić bez końca. To jedno z cenniejszych warzyw, jakie ofiarowała nam planeta. Buraki wzmacniają układ odpornościowy poprzez stymulowanie produkcji antyciał i białych krwinek.PRZEPIS
- 1 opakowanie malin
- 1/2 szklanki ziarenek granatu
- 2 surowe buraki
Załóż rękawiczki. Umyj i obierz buraki. Wrzuć je do sokowirówki i wyciśnij (jeśli nie posiadasz sprzętu, kup już ugotowane buraki). Uzyskany sok wlej do blendera. Dodaj maliny i pestki granatu. Wlej szklankę wody. Zblenduj całość. Powstały sok przelej przez sitko do szklanej butelki lub słoika.
3. Zielony Parasol
Słyszeliście o diecie, dzięki której Adele schudła ponad 40 kg? No pewnie! Zawdzięcza to głównie koktajlom na bazie zielonych warzyw i roślin. Zielone warzywa i owoce mają niesamowity potencjał detoksykacyjny i ochronny. Świeża pietruszka i jarmuż mają 4-krotnie więcej witaminy C niż cytryna! To właśnie witamina C jest najważniejsza w czasie infekcji, bo uszczelnia śródbłonek, który jest barierą dla przybywających bakterii i wirusów. Kiwi jest prawdziwym antyoksydantem. Zawiera wit. C, wit. E i enzymy proteolityczne. Systematyczne spożycie kiwi może łagodzić objawy astmy i kaszlu.PRZEPIS
- 4 cytryny
- 3 kiwi
- 1 natka pietruszki
- 2 garście jarmużu
Wyciśnij sok z cytryn i przelej do blendera. Obierz kiwi. Umyj pietruszkę i jarmuż. Składniki wrzuć do blendera i dolej 2 szklanki wody. Zmiksuj dokładnie, a następnie przelej przez sitko do szklanej butelki lub słoika.
4. Hello Yellow
Ananasy z pierwszej klasy! Pyszny, egzotyczny, słodko-kwaśny owoc, który kryje w sobie wielką moc. Zawiera bromelainę, która jest enzymem wzmagającym lub osłabiającym działanie antybiotyków i leków, dlatego należy uważać z ilością. Doskonale sprawdza się przy stanach zapalnych i infekcjach dróg oddechowych. Zmniejsza ilość wydzieliny oskrzelowej, redukując powracające stany zapalne zatok. Dojrzałe mango zawiera 3-krotnie więcej wit. C niż cytryny. Połączenie ananasa, mango i imbiru sprawi, że wytępisz wirusy, ale także fantastycznie oczyścisz język z bakterii.PRZEPIS
- 1/2 ananasa
- 1 mango
- korzeń imbiru
- łyżka miodu
Umyj i obierz ananasa, mango i imbir. Rozpuść łyżkę miodu w szklance letniej wody. Włóż owoce i imbir do blendera, wlej wodę z miodem i dokładniej zmiksuj. Przelej owocowy eliksir przez sitko do szklanej butelki lub słoika.
5. Krwawa Marysia
Poczciwe pomidory są niedocenianą bombą witaminową. Są bogate w cenny likopen, który jest przeciwutleniaczem z grupy karotenoidów. Zawierają solidną dawkę wit. A i C oraz potas, który chroni układ krwionośny i blokuje przedostawanie się drobnoustrojów chorobotwórczych. Papryka ma bardzo podobne właściwości do pomidorów, natomiast zawiera więcej witaminy C. Seler naciowy ożywi smak eliksiru i wzbogaci eliksir w poliacetyleny, które wykazują działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Papryczka chilli, dzięki zawartej w niej kapsaicynie rozgrzewa błony śluzowe i rozszerza niewielkie naczynia krwionośne. Właśnie to pomaga oczyszczać drogi oddechowe ze śluzu przy katarze czy mokrym kaszlu.PRZEPIS
- 2 pomidory malinowe
- 1/2 selera naciowego
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 nieduża papryczka chilli
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
Umyj warzywa i pokrój na mniejsze kawałki, żeby blender miał łatwiej. Przekrój papryczkę chilli i pozbądź się ziarenek ze środka. Obierz jeden, duży ząbek czosnku. Składniki włóż do blendera, dodaj większą szczyptę soli i wlej szklankę wody. Dobrze zblendowany eliksir przelej przez sitko do szklanej butelki albo słoika.