![[url=http://tinyurl.com/ngx2mpg] Szpinak przechodzi renesans [/url]](https://m.natemat.pl/6d6597fda7d0bff1c6fd08a4fab4e1e6,1500,0,0,0.jpg)
Beztroski czas, pierwsze znajomości, obiady u babci. Wspomnienia na całe życie – także kulinarne. Powróć do swoich smaków z dzieciństwa – szpinak, makaron z białym serem, ryż na mleku z owocami, domowe kisiele, galaretki, kogel-mogel. Jedząc te produkty pewnie pierwszy raz poczuliśmy „niebo w gębie”.
REKLAMA
Czas do tego wrócić. Zamiast spożywać pełnotłuste, niezdrowe posiłki, zamiast zapychać żołądek fast-foodami lub zupkami chińskimi w przerwie w pracy, wróćmy do smaków z dzieciństwa i odżywiajmy się zdrowo przywołując przy tym wspomnienia.
Do dań z dzieciństwa zaliczane są m.in. makaron z białym serem, ryż na mleku z owocami, domowe kisiele, galaretki, kogel-mogel a nawet szpinak.
Makaron z serem to szybka propozycja na obiad lub kolację, która dostarcza zarówno pełnowartościowego białka, jak również złożonych węglowodanów. Tort, słodkie i kaloryczne batoniki można zastąpić pachnącym i pełnym owoców kisielem domowym (owoce, mąka ziemniaczana) lub galaretką. Żelatyna zawarta w galaretce korzystnie wpływa na skórę oraz stawy - ocenia Aneta Kościołek, dietetyk. Z kolei kogel–mogel (ubite żółtka) to nie tylko słodki smak, ale także źródło pełnowartościowego białka, lecytyny, żelaza i witamin. Do jego przygotowania zamiast cukru można wykorzystać świeże maliny lub borówki, które dodatkowo zwiększą wartość odżywczą potrawy.
Dietetyk Aneta Kościołek poleca też szpinak. - Dziś szpinak przechodzi renesans, bowiem jest źródłem witamin (E, beta-karotenu, witaminy C) oraz soli mineralnych (magnez, miedź) a także błonnika – twierdzi. Dorośli, którzy znienawidzili szpinak w dzieciństwie nie wracają do niego, a co gorsze zniechęcają do niego swoje dzieci. To błędne rozwiązanie ponieważ odpowiednio przygotowany szpinak jest bardzo smaczny i co najważniejsze zdrowy – ocenia dietetyk.