
Dzięki stymulującemu działaniu kofeiny kawa pobudza nas do działania. Wśród związków znajdujących się w gorącym napoju na wyróżnienie zasługują także antyoksydanty, które mogą zmniejszyć ryzyko raka skóry, choroby Alzheimera, schorzeń serca i cukrzycy. Kilka tygodni temu naukowcy z Harwardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego odkryli, że kawa może okazać się pomocna w zapobieganiu samobójstwom – najmniej narażone na podobny czyn są osoby pijące 2–4 filiżanki dziennie. Z drugiej strony, inny zespół badawczy udowodnił, że spożywanie ponad 28 filiżanek napoju tygodniowo przez osoby młodsze niż 55 lat wpływa na zwiększone ryzyko przedwczesnej śmierci. Szacuje się, że przeciętny Polak wypija rocznie ok. 500 filiżanek kawy. Tymczasem naukowcy nie mogą dojść do konsensusu odnośnie do tego, czy tak wysoka konsumpcja napoju poprawia czy rujnuje nasze zdrowie.
To, czy kawa przedstawiana jest jako przyjaciel czy wróg organizmu ludzkiego, często zależy od rodzaju i dokładności badań naukowych. Dla przykładu, w wyniku jednego z eksperymentów stwierdzono związek napoju z podwyższonym ryzykiem raka trzustki, jednak kolejne testy dostarczyły zupełnie odmiennych wyników. Po przeprowadzeniu dodatkowych badań okazało się, że sprzeczne doniesienia wynikały z nieuwzględnienia w pierwszych eksperymentach czynników, takich jak palenie tytoniu. Tymczasem osoby, które spożywają duże ilości kawy, często są też czynnymi palaczami, a jak wiadomo, tytoń może zwiększać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów.
Aby móc określić wpływ kawy na organizm ludzki, konieczne jest zrozumienie działania budujących ją składników. Podczas gdy przeciwutleniacze chronią serce i zwalczają cukrzycę, kofeina może powodować nadmierne pobudzenie. Kawa zawiera setki związków, takich jak kofeina, kwasy fenolowe, minerały oraz witamina B3, których ilość może być różna w zależności od rodzaju ziarna i metody parzenia napoju – mówi dr Robert van Dam, adiunkt Wydziału Żywienia Harwardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego. Tymczasem każdy z tych składników wpływa na organizm ludzki w odmienny sposób.