Materiały Prasowe

Eko targi, warzywa i owoce bio, organiczne pieczywo, jajka „zerówki”, mięso z ekologicznej hodowli. Znasz te pojęcia i starasz się, aby w twoim koszyku lądowały wyłącznie produkty wysokiej jakości. Wierzysz, że dzięki temu zapewnisz sobie i swojej rodzinie zdrowie oraz energię.

REKLAMA

ARTYKUŁ SPONSOROWANY


„Zdrowa” żywność, ale nie dla każdego!
Niestety nie zawsze pokarmy powszechnie uznawane za zdrowe dobrze służą danej osobie, a pewne zalecenia żywieniowe, mające zastosowanie do ogółu populacji, a nie dopasowywane indywidualnie do stanu zdrowia danego człowieka, mogą być wręcz szkodliwe. Przyczyną takiego stanu rzeczy są między innymi opóźnione alergie pokarmowe typu III (IgG-zależne) tzw. utajone. Alergia ta, w przeciwieństwie do „klasycznej” reakcji IgE-zależnej, jest trudna do wykrycia. Objawy alergii IgG-zależnej pojawiają się z opóźnieniem, natomiast reakcja uczuleniowa IgE-zależna rozwija się już podczas kontaktu, bądź najpóźniej po kilku godzinach od spożycia posiłku zawierającego alergen. Stąd w przypadku alergii IgE-zależnej stosunkowo łatwo, można określić, czego powinniśmy unikać, a wykonane badania specjalistyczne zazwyczaj potwierdzają naszą obserwację.
logo
Jak się objawiają i kogo dotykają alergie pokarmowe typu III?
Zdecydowanie trudniej jest zidentyfikować alergię pokarmową typu III, gdyż większość chorych nie zdaje sobie sprawy, że odczuwane dolegliwości np. przewlekłe problemy żołądkowo-jelitowe, reumatyzm, otyłość, niepłodność, atopowe zapalenie skóry, silne migreny, uczucie chronicznego zmęczenia są wynikiem występującej w organizmie odpowiedzi alergicznej. Co więcej jej objawy mogą wystąpić ze znacznym opóźnieniem – nawet po 3 dniach od spożycia pokarmu. Dlatego też nazywamy ją alergią ukrytą.
British Allergy Foundation przyjmuje, że 45% ludności w Europie i Stanach Zjednoczonych cierpi na alergię pokarmową typu III, przy czym u kobiet występuje ona dwa razy częściej niż u mężczyzn . Co więcej artykuły spożywcze i pokarm generalnie mają duży wpływ na dolegliwości chroniczne. Wielu pacjentów bezskutecznie poszukuje przyczyn tych problemów, stosując jedynie leczenie objawowe np. leki przeciwbólowe. Tymczasem do pełnego usunięcia dolegliwości wynikających z alergii opóźnionej wymagana jest jedynie poprawna diagnoza, a następnie wdrożenie i przestrzeganie przez zalecony czas odpowiedniej diety eliminacyjnej.
Skąd się biorą alergie ukryte?
Alergia pokarmowa typu III rozwija się u osób, u których dochodzi do powstania zespołu jelita przesiękliwego. U zdrowego człowieka prawidłowo funkcjonująca bariera jelitowa działa na zasadzie filtra, selektywnie przepuszczając do krwi tylko odpowiednio małe i nieszkodliwe cząsteczki. Niestety tryb życia współczesnego człowieka sprzyja uszkodzeniu tej bariery i w efekcie pojawieniu się alergii pokarmowej typu III. Do czynników najsilniej zwiększających przepuszczalność jelit należą: permanentny stres, nadużywanie alkoholu, przebyte zakażenia wirusowe i bakteryjne, a także stosowanie popularnych leków np. antybiotyków czy niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Alergia opóźniona może dotykać osób w każdym wieku, w tym również dzieci i niemowlęta. Co ciekawe, powodem wystąpienia alergii typu III u najmłodszych jest matka, która w III trymestrze ciąży oraz w okresie karmienia piersią „odpowiada” za profil odpornościowy dziecka – jeśli u niej występuje alergia IgG-zależna, przekaże ją ona potomstwu.
logo
Warto pamiętać, że opóźnienie pomiędzy spożyciem alergizującego pokarmu, a wystąpieniem reakcji jest duże (nawet 72 godziny), przez co pacjent nie identyfikuje szkodliwych dla niego produktów i nie eliminuje ich z diety. Zaobserwowano również, że chory najchętniej spożywa właśnie te pokarmy, które pogarszają jego stan (tzw. efekt uzależnienia Seyle’a).
Zdiagnozuj i wylecz!
W przeciwieństwie do alergii IgE-zależnych, alergie pokarmowe ukryte można skutecznie wyleczyć. Podstawą kuracji jest dieta oparta na wynikach badania, która prowadzi do uszczelnienia bariery jelitowej, a w konsekwencji do ustąpienia objawów. Przykładowo po 8-tygodniowej terapii jedynie 5,8% pacjentów cierpiących na silne lub bardzo silne migreny nie zauważyło poprawy. Natomiast 9-tygodniowa zmiana sposobu odżywania u pacjentów otyłych, bazująca na wynikach testu ImuPro, zgodnie z którymi należało wyeliminować lub ograniczyć wybrane produkty, doprowadziła u 90,6% pacjentów do spadku masy ciała średnio o 4,3%.
Jedynym certyfikowanym i wiarygodnym badaniem, dzięki któremu można zdiagnozować alergie pokarmowe typu III jest test ImuPro.
logo
Dr Mirosława Gałęcka
Instytut Mikroekologii w Poznaniu
www.instytut-mikroekologii.pl
Instytut uczestniczy w corocznej międzynarodowej kontroli jakości obejmującej 17 laboratoriów na całym świecie. Oznacza to, iż czułość i swoistość oznaczeń wykonywanych w laboratorium kontrolowane są przez niezależną organizację zewnętrzną EvomedMedizinService GmbH. Instytut co roku spełnia wymagania dotyczące jakości wykonania badań, czego dowodem są otrzymane certyfikaty.
Dodatkowe informacje:
Instytut Mikroekologii w Poznaniu świadczy najnowocześniejsze usługi medyczne dla pacjentów oraz lekarzy z całej Polski. Jest to firma medyczna, która jako pierwsza wprowadza na rynek Polski innowacyjne analizy laboratoryjne na bazie własnych badań doświadczalnych, które przeprowadzane są według ogólnie przyjętych norm i standardów naukowych. Ponadto Instytut Mikroekologii ściśle i nieustannie współpracuje z najlepszymi jednostkami naukowymi i akademickimi w Polsce oraz zagranicą. Swą wizję firma realizuje poprzez:
• dokładność i wiarygodność przeprowadzanych badań laboratoryjnych
• zaangażowanie pracowników w życie naukowe
• lekarze pracujący w Instytucie zawsze poszukują do skutku źródła dolegliwości pacjenta, nigdy nie działają jedynie na objawy.
Instytut Mikroekologii bazując na ponad 50-letnim doświadczeniu Instytutu Mikroekologii w Herborn (Niemcy), jako pierwszy w Polsce zajmuje się przeprowadzaniem badań mikrobiologicznych, których celem jest rozpoznawanie rdzennych przyczyn wielu przewlekłych schorzeń. Są to zazwyczaj dolegliwości, z którymi pacjenci borykają się od lat, a których przyczyny nie są bliżej znane np.: dolegliwości skórne (atopowe zapalenie skóry, świerzbienie, łuszczyca, pokrzywka) czy też dolegliwości żołądkowo-jelitowe (biegunki, zaparcia, wzdęcia).
W skład Instytutu Mikroekologii wchodzi nowoczesne laboratorium wyposażone w specjalistyczny sprzęt laboratoryjny, profesjonalne narzędzia oraz niezbędne „know how” umożliwiające przeprowadzanie specjalistycznych badań. Zespół tworzą specjaliści z wieloletnim doświadczeniem w zakresie mikrobiologii oraz medycyny ogólnej.
logo
Instytut Mikroekologii w Poznaniu przeprowadza badanie ImuPro jako jedyny ośrodek w Polsce. Instytut uczestniczy w corocznej międzynarodowej kontroli jakości obejmującej 17 laboratoriów na całym świecie. Oznacza to, iż czułość i swoistość oznaczeń wykonywanych w laboratorium kontrolowane są przez niezależną organizację zewnętrzną R-Biopharm. Instytut co roku spełnia wymagania dotyczące jakości wykonania badań, czego dowodem są otrzymane certyfikaty.
Więcej informacji www.instytut-mikroekologii.pl