
Wszyscy wiedzą, że najwięksi wrogowie śnieżnobiałego uśmiechu to kawa, herbata, czerwone wino i oczywiście palenie papierosów. Jednak mało kto zdaje sobie sprawę, że bieli naszych zębów szkodzi też sos sojowy, ocet balsamiczny, wiśnie i białe wino.
Higiena i rzucenie palenia to podstawa, aby zachować idealnie biały uśmiech, ale równie ważny jest rodzaj produktów, które spożywamy.
Struktura szkliwa zmienia się wraz z tym, jak się starzejemy oraz jakie nawyki posiadamy. Z czasem szkliwo staje się bardziej porowate, mniej gładkie, więc substancje z pożywienia łatwiej docierają do mikroskopijnych szczelin i pęknięć, gdzie tworzą się przebarwienia. Istnieje szereg produktów, które spożywane regularnie, przed długi czas odbiją się na estetyce naszych zębów, zmienią ich barwę i wytworzą na ich powierzchni ciężkie do usunięcia plamy.
Napoje, które sprzyjają przebarwieniom:
Kawa - zawiera znaczne ilości chromogenów, które barwią zęby, a do tego posiada kwaśny odczyn. To sprawia, że na zębach z upływem czasu nawarstwiają się żółto-brązowe plamy.
Herbata - wbrew pozorom to nie kawa powoduje największe przebarwienia, ale właśnie herbata. Nie tylko dlatego, że również zakwasza pH w jamie ustnej, ale zawiera garbniki. Najbardziej przebarwia czarna i czerwona herbata, ale taką zdolność ma również herbata zielona, biała, a nawet herbatki ziołowe.
Czerwone wino - za jego przebarwiającym działaniem przemawiają trzy argumenty: posiada kwaśny odczyn, garbniki oraz chromogeny, co sugeruje już jego purpurowa barwa.
Białe wino - ma nawet wyższy poziom kwasowości niż czerwone wino i niezależnie od swojego jasnego koloru, również zawiera taniny. Mimo że białe wino samo w sobie nie barwi, to garbniki oraz zawarte kwasy mogą sprawić, że szkliwo będzie bardziej podatne na powstawanie plam. Najgorszy scenariusz to ten, gdy wypijemy kieliszek białego wina, a na deser zjemy ciasto jagodowe i wypijemy czarną kawę.
Napoje gazowane - wśród liderów są napoje typu cola, od których najszybciej żółkną zęby. Napoje gazowane mają odczyn kwaśny, zaś te o ciemnym zabarwieniu zawierają chromogeny. Także piwo może przebarwiać, szczególnie powinni uważać amatorzy ciemnego trunku np. typu stout.
Sztucznie barwiona żywność to wróg białych zębów. Wszystkie barwione sztucznie, jaskrawo-kolorowe cukierki np. orzeszki w kolorowych skorupkach, żelki, lizaki, słodzone napoje oraz napoje izotoniczne.
Choć najlepiej zredukować spożycie produktów zawierających garbniki, szczególnie kawy, herbaty, wina czy owoców, to niełatwo całkowicie wyłączyć je ze swojej diety. Ale warto pamiętać o paru rzeczach, które pomogą nam ograniczyć skalę przebarwień.
Napisz do autora: [email protected]