
Rozsądek nakazuje, by z pożywienia brać to, co najlepsze. Kiedy sięgamy po awokado, to intuicyjnie łakniemy jego mięsistego wypełnienia. Okazuje się jednak, że to wcale nie ono zawiera większość tego, co w tej roślinie jest najcenniejsze... W niepozornej pestce jest wielokrotnie więcej działających przeciwstarzeniowo utleniaczy oraz wiele innych, równie wartościowych dla naszego organizmu składników. Jaki wpływ na zdrowie ma niepozorna pestka awokado?
Pestka awokado – wpływ na zdrowie
Wyniki badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie dowodzą, że pestki awokado (a także suszone obierki z tej rośliny) zawierają wiele cennych mikro i makroelementów, a także mogą przedłużać przydatność do spożycia wielu produktów spożywczych. Szczegółowe ekspertyzy* wykazały, że mają one właściwości cytotoksyczne w stosunku do komórek nowotworowych:⦁ raka sutka,
⦁ raka płuc,
⦁ raka okrężnicy,
⦁ raka prostaty.
UWAGA!
Mimo że pestka awokado ma właściwości antynowotworowe (może np. hamować wzrost guzów nowotworowych), to jednak NIE LECZY RAKA!. Nie można zastępować nią żadnych leków przeznaczonych dla pacjentów onkologicznych.
⦁ działa pozytywnie na układ pokarmowy (pomaga przy infekcjach jelit, problemach żołądkowych, biegunkach, wrzodach żołądkowych);
⦁ ułatwia walkę z nadwagą (dzięki wysokiej zawartości błonnika oraz temu, że pozwala szybko poczuć się nasyconym);
⦁ reguluje poziom cholesterolu (obniża poziom "złego" LDL i powoduje wzrost "dobrego" HDL), zapobiega miażdżycy;
⦁ przeciwdziała atakom padaczki (może być pomocna dla epileptyków);
⦁ ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe;
⦁ wspomaga produkcję kolagenu (ma dobry wpływ na skórę i przeciwdziała stanom zapalnym w obrębie stawów);
⦁ oczyszcza organizm z toksyn;
⦁ może być pomocna astmatykom przy łagodzeniu objawów choroby;
⦁ działa pozytywnie na tarczycę.
Czy pestka z awokado może pomagać w chorobach tarczycy?
Składniki zawarte w sproszkowanej pestce z awokado mogą kontrolować pracę gruczołu tarczycy, co może pomóc zwłaszcza w przypadku:⦁ niedoczynności tarczycy,
⦁ choroby Hashimoto, a także przy takich problemach jak:
⦁ osteoporoza.
Skąd się biorą te właściwości w pestkach awokado? Czemu zawdzięczamy te wyjątkowe walory lecznicze?
CIEKAWOSTKA
Awokado bez pestki psuje się szybciej. Jeśli chcemy przedłużyć jego okres przydatności do spożycia, to lepiej przechowywać owoc wraz z pestką.
Nalewka z pestki awokado do łagodzenia bólu mięśni
Dzięki właściwościom przeciwzapalnym pestka awokado ułatwia walkę z artretyzmem, bólami mięśni i stawów. Jeśli cierpimy na takie dolegliwości, to pomóc może nam nacieranie bolących miejsc specjalną nalewką. Jak ją zrobić?W tym celu należy zalać alkoholem lub spirytusem pestkę awokado (najlepiej obraną z ciemnej skórki), a po około 10 dniach smarujemy powstałym płynem bolące punkty na ciele.
Maseczka przeciwłupieżowa z pestki awokado
Wystarczy, że do rozdrobnionego proszku z awokado dodamy oleju rycynowego i powstałą masę naniesiemy na skórę głowy. Najlepiej trzymać taką miksturę przez dłuższy czas (jeśli tylko jesteśmy w stanie) lub zmyć ją po upływie godziny (najbardziej wytrwali mogą zostawić taką „papkę” na głowie na całą noc). Maseczka ze sproszkowanej pestki awokado pomoże nam nie tylko pozbyć się łupieżu, ale także doda niesamowitego blasku naszym włosom.UWAGA!
Awokado może być toksyczne i śmiertelnie niebezpieczne dla wielu gatunków zwierząt. Nie powinny go jeść m.in. konie, kozy, bydło, króliki oraz niektóre ptaki (kanarki, papużki, kury i strusie).
⦁ herbatę (2-3 łyżki proszku ze startego awokado wystarczy zalać wodą) lub napar powstały po zalaniu połowy pestki awokado wrzątkiem.
⦁ dodatek do sałatek, roślinnych surówek, zup oraz posypkę np. do deserów lub jogurtów.
⦁ peeeling enzymatyczny lub maseczkę, która ma pozytywny wpływ na cerę.
⦁ Mroczna strona owoców i warzyw: Nie tylko uprawa awokado jest zła dla ludzi i środowiska. Te 5 rzeczy też trudno przełknąć
⦁ Znana sieć wprowadza innowacyjne awokado: samo wyskakuje ze skórki
** Rotta i in. [2016]