
W przypadku zwykłego kaszlu lub przeziębienia naturalny miód pszczeli sprawdza się lepiej niż wiele powszechnie dostępnych farmaceutyków. Po przebadaniu ponad 1,7 tys. pacjentów i przeanalizowaniu 14 badań klinicznych, naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego ogłosili, że w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych miód może stanowić bezpieczniejszą, tańszą i łatwiej dostępną alternatywę dla antybiotyków. Nie dość, że skraca czas powrotu do zdrowia średnio o 2 dni, to zdaniem badaczy powinien być przepisywany przez lekarzy zdecydowanie częściej niż leki na receptę.
Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że do wytworzenia 1 kg miodu pszczoły muszą zebrać nektar z 4 mln kwiatów. Jedna pszczoła miodna w ciągu całego swojego życia (trwającego nie dłużej niż 5 miesięcy, a dokładnie około 152 dni) jest w stanie wyprodukować nie więcej niż... jedną łyżeczkę tego "płynnego złota".
Miód lepszy niż leki? Nowe wyniki badań
Badaczom z Oksfordu udało się przeanalizować wyniki 14 badań klinicznych dotyczących wykorzystania najczęściej stosowanych preparatów na przeziębienie, antybiotyków oraz miodu u 1761 pacjentów biorących udział w eksperymencie naukowym.Dlaczego miód może leczyć lepiej niż antybiotyki?
Naukowcy nie po raz pierwszy zachęcają lekarzy do tego, by u pacjentów z objawami infekcji górnych dróg oddechowych (m.in. przeziębienia, grypy lub kaszlu) rozważyli przepisywanie... miodu zamiast antybiotyków.Miód jest wysokokaloryczny. 100 g miodu to 304 kcal, a jedna łyżka (22 g) zawiera około 67 kcal.
Miód – właściwości lecznicze
APITERAPIA (lub apifitoterapia) to nowy kierunek w medycynie, który polega na wykorzystaniu prozdrowotnych właściwości miodu, propolisu oraz innych produktów pochodzących od pszczół w leczeniu pacjentów.
CIEKAWOSTKA: Bułgarskie Stowarzyszenie Hodowców Pszczół twierdzi, że miód z ostu rosnącego w górach Rodopach na Półwyspie Bałkańskim działa jak... lek na impotencję.
Bułgarski miód ma mieć podobne właściwości do Viagry i polecany jest panom, jako naturalny zamiennik tego środka.
Miód – przeciwwskazania
Miód polecany jest niemal we wszystkich grupach wiekowych za wyjątkiem rzadkich przypadków nietolerancji. Nie powinno się go podawać osobom uczulonym oraz dzieciom poniżej 1. roku życia (ze względu na bakterie Clostridium botulinum, sprzyjające tzw. botulizmowi dziecięcemu lub niemowlęcemu).UWAGA! Miód może być alergenem. U osób uczulonych na pyłki roślin, z których jest wytwarzany, najczęściej powoduje takie objawy jak: nudności, wymioty, biegunki, a także wysypki skórne.
Miód na przeziębienie, grypę i infekcje górnych dróg oddechowych (PRZEPISY)
• z sokiem z cytryny (100 g miodu i sok z jednej lub połowy cytryny);
• z naparem z roślin leczniczych – maliny, nostrzyka, lipy, podbiału, bzu czarnego i innych, charakteryzujących się właściwościami napotnymi i wykrztuśnymi (1 łyżka stołowa miodu na szklankę naparu, 3-4 razy dziennie);
• z sokiem z chrzanu w stosunku 1:1 (po 1 łyżce stołowej miodu 3 razy dziennie przed jedzeniem);
• z mieszaniną soku z cebuli i chrzanu w równych ilościach (po 1 łyżce stołowej miodu 3 razy dziennie przed jedzeniem);
• z czosnkiem: oczyszczony czosnek zetrzeć na tarce i zmieszać z miodem (najlepiej lipowym) w stosunku 1:1 (po 1 łyżce stołowej miodu, popijając letnią
wodą, przed snem).
Warto wyjaśnić, że miód może tracić właściwości lecznicze po podgrzaniu powyżej 35-40 stopni Celsjusza (herbatę powinno się nim słodzić po minimum 4 minutach od zalania gorącą wodą).