
Wątroba jest narządem, który potrafi się zregenerować, nie oznacza to jednak, że możemy obciążać ją bez konsekwencji. Uszkodzenie wątroby może prowadzić do takich chorób jak: marskość, zapalenie, stłuszczenie wątroby, a nawet do nowotworu. Co można jeść, a czego nie, przy diecie wątrobowej?
Obserwuj naTemat w Wiadomościach Google
Jakie znaczenie ma wątroba dla organizmu?
Wątroba jest jednym z najważniejszych narządów w naszym organizmie. Odpowiada za metabolizm, uczestniczy w syntezie krzepnięcia krwi, a także bierze udział w procesie detoksykacji szkodliwych substancji. Dzięki niej krew jest wolna od toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii. Wątroba magazynuje również witaminy i żelazo. Ma ona jeszcze jedną wyjątkową zdolność – potrafi się sama regenerować.
Jednak możliwości regeneracyjne wątroby nie są nieograniczone. W przypadku poważniejszego uszkodzenia narządu bądź jego nadmiernego obciążenia dochodzi do znacznego powiększenia wątroby, która wywiera nacisk na żołądek i jelita. Wówczas pojawiają się dolegliwości układu pokarmowego.
Czytaj także: To winowajca tycia i częstego chorowania. Naturalne sposoby na obniżenie poziomu kortyzolu
Czym jest dieta wątrobowa?
Choroby wątroby wymagają specjalnego leczenia pod okiem lekarza. Ważna jest również dieta, która sprawi, że czynniki wpływające na obciążenie wątroby zostają ograniczone.
Dieta wątrobowa stosowana jest w ramach leczenia, ale również jako działania profilaktyczne. Celem takiej diety jest ograniczenie czynników uszkadzających i obciążających wątrobę, wsparcie jej pracy i wyrównanie niedoborów żywieniowych.
Taka dieta wpływa na polepszenie trawienia oraz wchłaniania składników odżywczych, co w konsekwencji prowadzi do regeneracji miąższu wątroby.
Jaką dietę wątrobową stosować?
Nie ma jednej, uniwersalnej diety wątrobowej. Lekarz lub dietetyk, który będzie układał taką dietę zwróci uwagę m.in. na rodzaj schorzenia i stopień uszkodzenia narządu.
Dieta wątrobowa opiera się na kilku podstawowych zasadach, które można wdrożyć również jako profilaktykę. Przestrzeganie tych zasad pomoże usprawnić funkcjonowanie wątroby.
Zasady diety wątrobowej
Ustalenie diety wątrobowej wymaga indywidualnego podejścia. Należy wziąć pod uwagę dotychczasowe nawyki żywieniowe.
Skuteczna dieta wątrobowa powinna być lekkostrawna, należy w niej ograniczyć tłuszcze, zwłaszcza zwierzęce. Osoba na takiej diecie powinna unikać cukrów prostych. Kolejną zasadą jest komponowania posiłków, które zawierają większą ilość lekkostrawnego białka.
Przy diecie wątrobowej należy zredukowanie ilości używanej soli, gdyż sprzyja ona zatrzymywaniu płynów w organizmie.
Stosując dietę wątrobową należy pamiętać, aby warzywa znajdowały się w co najmniej w trzech posiłkach dziennie, a owoce w maksymalnie dwóch. Nie zaleca się jedzenia owoców jako ostatniego posiłku. Dodatkowo należy spożywać 2-3 porcje chudego niesłodzonego nabiału dziennie oraz 3 porcje ryb w tygodniu. W diecie wątrobowej należy ograniczyć słodycze, dozwolone się nie częściej niż 1-2 razy w tygodniu, jednak w małych ilościach.
Czego nie można jeść na diecie wątrobowej?
W trosce o kondycję wątroby należy wyeliminować lub ograniczyć szereg produktów, zostały one podane w poszczególnych kategoriach: