Dieta przy chorobach tarczycy. Tych produktów unikaj

redakcja naTemat.pl
21 lutego 2025, 08:15 • 1 minuta czytania
Przy chorobach tarczycy należy unikać m.in. cukru, glutenu, żywności mocno przetworzonej i laktozy. Fot. Paweł Relikowski / East News
Hormony tarczycy: tyroksyna (T4), trijodotyronina (T3) oraz kalcytonina warunkują zdrowie i dobre samopoczucie, wpływają także na układ krążenia czy nerwowy, przemianę materii, stan kości, a nawet płodność. Utrzymanie zdrowej diety przy chorobach tarczycy (niedoczynność tarczycy, Hasimoto) wymaga odpowiedniego leczenia i diety. Niektóre produkty mogą negatywnie wpływać na pracę tarczycy i utrudniać jej leczenie. Z tego tekstu dowiesz się, jakich produktów unikać i jak dbać o zdrowie tarczycy.

Skłonność do tycia, ciągłe zmęczenie i senność, brak energii i blada cera? Chorzy na niedoczynność tarczycy wiedzą, o czym mówię.


Szacuje się, że nawet 22 proc. populacji zmaga się z chorobami tarczycy. Oznacza to, że prawie co piąty Polak może mieć taki problem zdrowotny.

Niedoczynność tarczycy, w tym choroba Hashimoto, jest znacznie częstsza u kobiet. Statystyki wskazują, że panie chorują na niedoczynność tarczycy siedmiokrotnie częściej.

Szacuje się, że nawet połowa osób zmagających się z problemami tarczycy nie jest tego świadoma. Oprócz wykonywania regularnych badań i konsultacji lekarskich ważna jest odpowiednia dieta.

Oto, czego należy unikać przy chorobach tarczycy:

Co jeść przy chorobie tarczycy?

Pamiętaj:

Czytaj także: Problemy z tarczycą i hashimoto – co warto wiedzieć?