Zaskakujące efekty nadmiaru białka w organizmie. Nie najesz się go na zapas

Kamil Downarowicz
17 września 2025, 20:19 • 1 minuta czytania
Dorosły człowiek według WHO powinien spożywać około 0,8 grama białka na kilogram masy ciała. Fot. Pexels.com
Niedobór białka w diecie może prowadzić może prowadzić do pogorszenia elastyczności skóry, osłabienia mięśni, a nawet do osteoporozy. Jednak jego nadmiar białka też bywa zgubny. Ile gramów protein dziennie potrzebuje nasz organizm i co się może stać, gdy przesadzimy z dietą wysokobiałkową?

Można śmiało zaryzykować stwierdzenie, że mamy dziś do czynienia z istnym boomem na białko. Półki w sklepach pełne są produktów, których kolorowe opakowania zapewniają nas, że znajdziemy w ich składzie pokaźną zawartość protein. Również w mediach społecznościowych co rusz możemy natknąć się na filmiki, w których internetowi celebryci zachwalają prozdrowotne właściwości białka.


Czym grozi i jak objawia się nadmiar białka w diecie?

Problem zaczyna się wtedy, gdy białko zaczyna za bardzo dominować w naszej diecie. Dr Michelle Cardel z University of Florida, amerykańskiej uczelni publicznej z siedzibą w Gainesville, tłumaczy, że jeśli dostarczamy do organizmu więcej protein, niż potrzebuje nasze ciało, ich nadmiar nie jest magazynowany. Białko zostaje wydalone z moczem lub przekształcone w energię, a nawet w tłuszcz.

Nadmiar białka w diecie może prowadzić do zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej i prowadzić m.in. do:

Ile gramów białka dziennie potrzebuje dorosły człowiek?

Dlatego musimy uważać na diety wysokobiałkowe, szczególnie jeśli nie zwracamy zbytnio uwagi na inne ich składniki, w szczególności na ilość błonnika. Jego niedobory prowadzą bowiem do problemów z trawieniem i zaparć.

A jak podkreśla dr David Liska, chirurg z Cleveland Clinic, te ostatnie mogą przyczyniać się do powstawania wielu innych dolegliwości. Pamiętajmy, że eksperci zalecają spożycie od 25 do 35 gramów błonnika dziennie, a także picie dużej ilości wody. Błonnik nie tylko zapobiega zaparciom, ale zmniejsza też ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

A wracając do białka, przypominamy, że według WHO dorosły człowiek powinien spożywać go w ilości około 0,8 grama na kilogram masy ciała. To minimalna ilość, która powinna zaspokoić podstawowe potrzeby organizmu.

Oczywiście, u sportowców, osób, które regularnie biegają czy spędzających dużo czasu w siłowni, zapotrzebowanie może być wyższe. W takich sytuacjach najlepiej po prostu skonsultować się z dietetykiem, żeby ustalił, jaka dawka białka będzie dla nas optymalna.