Zaskakujące efekty nadmiaru białka w organizmie. Nie najesz się go na zapas
Można śmiało zaryzykować stwierdzenie, że mamy dziś do czynienia z istnym boomem na białko. Półki w sklepach pełne są produktów, których kolorowe opakowania zapewniają nas, że znajdziemy w ich składzie pokaźną zawartość protein. Również w mediach społecznościowych co rusz możemy natknąć się na filmiki, w których internetowi celebryci zachwalają prozdrowotne właściwości białka.
Czym grozi i jak objawia się nadmiar białka w diecie?
Problem zaczyna się wtedy, gdy białko zaczyna za bardzo dominować w naszej diecie. Dr Michelle Cardel z University of Florida, amerykańskiej uczelni publicznej z siedzibą w Gainesville, tłumaczy, że jeśli dostarczamy do organizmu więcej protein, niż potrzebuje nasze ciało, ich nadmiar nie jest magazynowany. Białko zostaje wydalone z moczem lub przekształcone w energię, a nawet w tłuszcz.
Nadmiar białka w diecie może prowadzić do zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej i prowadzić m.in. do:
- uczucia zmęczenia i zaburzeń koncentracji;
- osłabienia siły mięśni;
- niedoborów witamin rozpuszczalnych w wodzie: C, B1, B2;
- niedoboru magnezu, cynku, miedzi i selenu;
- stanów zapalnych;
- pogorszenia trawienia;
- upośledzenia pracy nerek;
- chorób stawów;
- osteoporozy (w wyniku nadmiernego wydalania wapnia z moczem);
- uszkodzenia wątroby.
Ile gramów białka dziennie potrzebuje dorosły człowiek?
Dlatego musimy uważać na diety wysokobiałkowe, szczególnie jeśli nie zwracamy zbytnio uwagi na inne ich składniki, w szczególności na ilość błonnika. Jego niedobory prowadzą bowiem do problemów z trawieniem i zaparć.
A jak podkreśla dr David Liska, chirurg z Cleveland Clinic, te ostatnie mogą przyczyniać się do powstawania wielu innych dolegliwości. Pamiętajmy, że eksperci zalecają spożycie od 25 do 35 gramów błonnika dziennie, a także picie dużej ilości wody. Błonnik nie tylko zapobiega zaparciom, ale zmniejsza też ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.
A wracając do białka, przypominamy, że według WHO dorosły człowiek powinien spożywać go w ilości około 0,8 grama na kilogram masy ciała. To minimalna ilość, która powinna zaspokoić podstawowe potrzeby organizmu.
Oczywiście, u sportowców, osób, które regularnie biegają czy spędzających dużo czasu w siłowni, zapotrzebowanie może być wyższe. W takich sytuacjach najlepiej po prostu skonsultować się z dietetykiem, żeby ustalił, jaka dawka białka będzie dla nas optymalna.