
Wakacje to nie tylko czas beztroskiego urlopu, lecz także okres, kiedy częściej jesteśmy narażeni na zatrucia pokarmowe. Niestety, nie każda biegunka lub wymioty dadzą się wyleczyć zwykłym lekiem kupowanym bez recepty.
Większość z nas słyszała o pałeczkach Salmonella. Co jakiś czas możemy usłyszeć w mediach informacje o wystąpieniu zakażenia tymi bakteriami. Specjaliści dzielą salmonellozy na durowe i jelitowe. Przy tym zakażeniu występuje biegunka, jednak zwykłym środkiem przeciwbiegunkowym się z niego nie wyleczymy.
Człowiek może zakazić się pałeczką Salmonelli poprzez:
- spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami Salmonella,
- spożycie produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych (mięso, jaja, mleko),
- używanie skażonego sprzętu kuchennego, maszyn do produkcji żywności.
Mniej znane zakażenie mogące na początku przypominać zwykłe zatrucie to botulizm, czyli zatrucie jadem kiełbasianym. Choroba, jak podaje GIS, powodowana jest przez silną neurotoksynę produkowaną przez bakterie Clostridium botulinum w warunkach beztlenowych. Zarodniki tej bakterii występują w glebie, przewodzie pokarmowym zwierząt (w tym ryb), osadach z dna morskiego.
W Polsce praktycznie nie spotyka się tej choroby, ale wyjeżdżając do krajów o niskim standardzie higienicznym np. niektórych afrykańskich, musimy liczyć się z możliwością „złapania” wirusowego zapalenia wątroby typu A. Choroba może manifestować się nudnościami czy wymiotami, jednak nie są to jedyne objawy, głównym jest żółtaczka, która raczej spowoduje, że zasięgniemy porady lekarskiej
Do zakażenia WZW A może dojść przez:
- kontakt bezpośredni z zakażonym człowiekiem (np. przeniesienie wirusa poprzez nie umyte po wyjściu z toalety ręce),
- kontakty seksualne z osoba zakażoną lub chorą,
- najczęściej poprzez spożycie skażonego pożywienia (np. nie umytych owoców) i skażonej wody.
Cholera kojarzy nam się z zamierzchłymi czasami, i w Polsce raczej jej nie spotkamy. Za to trzeba brać pod uwagę zachorowanie na tę chorobę podczas zagranicznych wakacji.
Co zrobić, żeby uniknąć cholery?
- Przestrzegaj zasad higieny osobistej (np. myj ręce wodą z mydłem przed przyrządzaniem i spożywaniem posiłków, po wyjściu z toalety, po zmianie pieluchy u dziecka),
- jedz tylko żywność poddaną właściwej obróbce termicznej (gotowaną, pieczoną, duszoną, dobrze wysmażoną),
- do przygotowywania posiłków (np. mycia owoców i warzyw) używaj tylko wody przegotowanej lub butelkowanej,
- nie spożywaj surowych lub półsurowych ryb i owoców morza,
- pij tylko przegotowaną wodę lub napoje z fabrycznie zamkniętych butelek,
- nie używaj kostek lodu sporządzonych z nieprzegotowanej wody lub soków,
- w przypadku konieczności skorzystania z wody nieprzegotowanej, pochodzącej z niewiadomego źródła, zastosuj specjalne tabletki do odkażania wody (tabletki są dostępne w aptekach - zaopatrz się w nie przed wyjazdem),
- nie kupuj produktów żywnościowych lub napojów z przydrożnych straganów,
- utrzymuj porządek w swoim otoczeniu, w szczególności dbaj o czystość w pomieszczeniach takich jak kuchnia i łazienka,
- stosuj się do zaleceń lekarzy oraz miejscowych służb sanitarnych.
Bólami brzucha, biegunką i wymiotami może objawiać się też inna choroba, której możemy nabawić się podróżując po Afryce. Gorączka krwotoczna Lassa, bo o niej mowa od końca 2015 r. pojawia się krajach Afryki Zachodniej.
W Beninie jak dotąd odnotowano 71 przypadków gorączki Lassa, przy czym najwięcej zachorowań występuje w obszarach administracyjnych tj.: Borgou, Collines, Oueme, Alibori, Atlantique, Kouffo oraz Littoral.
Osoby podróżujące do Afryki Zachodniej powinny zachować następujące środki ostrożności:
- przestrzegać zasad higieny rąk,
- unikać wszelkich kontaktów z osobami chorymi lub ciałami osób zmarłych,
- unikać wszelkich kontaktów z dzikimi zwierzętami, w szczególności gryzoniami,
- unikać konsumpcji żywności i napojów, które mogą być skażone odchodami i moczem gryzoni,
- nie spożywać mięsa dzikich zwierząt,
- dokładnie myć i obierać warzywa oraz owoce,
- unikać przygodnych kontaktów płciowych - a w przypadku podjęcia takiego ryzyka stosować zabezpieczenia.
Gorączkę krwotoczną Lassa wywołuje wirus należący do rodziny Arenaviridae, którego rezerwuarem są gryzonie (głównie szczury). Do zakażenia człowieka dochodzi podczas kontaktu z wydalinami szczurów, a także zakażonymi lub chorymi ludźmi. Wirus może dostać się do organizmu drogą oddechową, bądź też pokarmową. Choroba może się szerzyć również drogą płciową oraz poprzez kontakt uszkodzonej skóry lub śluzówek z krwią, wydzielinami i wydalinami zakażonego zwierzęcia lub człowieka.
Inna choroba, która również manifestuje się objawami ze strony układu pokarmowego to czerwonka bakteryjna (szigeloza), wywoływana przez pałeczki Shigella.
Zachorowaniom na czerwonkę bakteryjną można zapobiec poprzez:
- przestrzeganie podstawowych zasad higieny przyrządzania posiłków,
- dezynfekcję wydalin chorego i przedmiotów nimi zanieczyszczonymi,
- poddanie obowiązkowym badaniom sanitarno-epidemiologicznym osób podejmujących lub wykonujących prace w styczności z żywnością w zakładach produkcji i obrotu żywnością, z wodą przeznaczoną do spożycia przez ludzi lub wymagające bezpośredniego kontaktu z ludźmi, np. w zakładach opieki zdrowotnej czy przedszkolach. Badania te mają na celu wykrycie i odsunięcie od wykonywania ww. prac osób chorych i nosicieli pałeczek Shigella. Ograniczy to ryzyko przeniesienia zakażenia na inne osoby.
Żeby uniknąć zakażenia bakteriami z rodzaju Yersinia trzeba przestrzegać podstawowych zasad higieny:
- Nie jeść surowej lub niedogotowanej wieprzowiny.
- Spożywać tylko pasteryzowane lub gotowane mleko i produkty mleczne.
- Myć ręce wodą i mydłem, zarówno przed jedzeniem, jak i przed przygotowywaniem żywności, po kontakcie ze zwierzętami, surowym mięsem i innymi produktami wieprzowymi przeznaczonymi do spożycia przez ludzi.
- Dokładnie myć ręce i paznokcie, wodą z mydłem, zwłaszcza przed kontaktem z dziećmi, ich zabawkami, butelkami i smoczkami.
- W kuchni należy używać oddzielnych desek do krojenia mięsa i innej żywności. Należy dokładnie myć wszystkie sprzęty kuchenne, które miały kontakt z surowym mięsem.
- Należy właściwie postępować z odpadami kuchennymi.
Chorobą wywoływana jest przez bakterie z rodzaju Campylobacter, które występują w przewodzie pokarmowym zwierząt tj. drób, bydło, świnie, psy, koty, dzikie ptaki i ssaki.
Korzystając z okazji spróbowania np. dziczyzny z niewiadomych źródeł pochodzenia, możemy zakazić się włośnicą. Na początku tez możemy pomyśleć, że to zwykła niedyspozycja żołądkowo-jelitowa.
Oczywiście zachorować na wymienione choroby można nie tylko w wakacje. Jednak te sprzyjają przemieszczaniu się, korzystaniu z niesprawdzonych barów i restauracji. Nie bez znaczenia jest oczywiście też wysoka temperatura powietrza. Pół biedy jeśli przytrafi nam się zwykłe zatrucie pokarmowe, gorzej gdy mocno się rozchorujemy. Wiele zależy też od nas i tego, czy od przestrzegania zasad higieny nie weźmiemy "wolnego".
Napisz do autora: [email protected]