Znaną od tysięcy lat kurkumę jako pierwsi do leczenia wykorzystali Chińczycy. Jej wyjątkowe właściwości doceniła także medycyna ajurwedyjska. Jogini robili z niej słynne "złote mleko", a mnisi używali jej do barwienia charakterystycznych szat. Na czym polega wyjątkowa moc przyprawy, która odstrasza drobnoustroje chorobotwórcze i pomaga pozbyć się z organizmu pasożytów? Dlaczego zawsze warto dodawać do niej odrobinę pieprzu? Wyjaśniamy wszystkie tajemnice dotyczące kurkumy.
CIEKAWOSTKA
Nazwa kurkuma pochodzi od staroarabskiego słowa kurkum oznaczającego kłącze tej rośliny. Natomiast angielskie określenie turmeric używane do opisywania tej przyprawy nawiązuje do łacińskiego zwrotu terra merita, którym opisywano też... ochrę, czyli sproszkowany pigment (występujący w kolorze żółtym, czerwonym i brązowym) używany do barwienia naczyń, tkanin, skór i innych materiałów oraz do ozdabiania ciała lub jako dodatek do produktów kosmetycznych.
Prozdrowotne właściwości kurkumy
CIEKAWOSTKA
Dla Hindusów kurkuma jest świętą rośliną, którą wykorzystuje się m.in. podczas ceremonii zaślubin (naszyjnik z kawałków kurkumy pełni taką funkcję, jak obrączki). Proszek z kurkumy służy do barwienia szat mnichów, a kłącze oddawane jest w ofierze bogowi słońca (co znajduje symbolliczne odzwierciedlenie w splocie słonecznym, którego barwa wykazuje podobieństwo do kurkumy).
Choroby, którym może zapobiegać kurkuma
Mimo że kurkuma nie ma działania odchudzajacego, to jednak dzięki wyjątkowym własciwościom może sprawiać, że w naszym organizmie wolniej będzie się odkładać tkanka tłuszczowa.
Kurkuma – przeciwwskazania i skutki uboczne
CIEKAWOSTKA
Kurkumę warto łączyć z pieprzem, ze względu na to, że zawiera on piperynę, która ułatwia wchłanianie się kurkumin.
Dawkowanie kurkumy
Ołów w kurkumie z Bangladeszu [Wyniki badań]
Jak stosować kurkumę? Najlepsze sposoby na wykorzystanie tej przyprawy
⦁ jako dodatek do potraw, napojów, koktajli (zwłaszcza do przygotowywania "złotego mleka"),
Przepis na "złote mleko joginów", czyli jak zrobić latte z kurkumy?
Jego przygotowanie wymaga użycia sporej ilości pasty z kurkumy lub zwykłej, sproszkowanej przyprawy, a także herbaty, imbiru (działającego odświeżająco), cynamonu kardamonu oraz dowolnego mleka roślinnego. Całość powstałej mieszanki (ze suchych składników) warto zmielić w moździerzu. Ewentualnie na koniec można dodać według uznania dowolny cukier do smaku, a także szczyptę pieprzu, by zwiększyć przeciwzapalne właściwości tego napoju.
⦁ Ewa Klimek: "Kurkuma – złoto Indii"
⦁ Joanna M. Wierońska: "Kurkuma – roślinne panaceum
⦁ Kamila Wolanin, Katarzyna Piwocka:"Kurkumina – od medycyny naturalnej do kliniki", Instytut Biologii Doświadczalnej PAN