
Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica), czyli nasiona chia, święcące triumfy popularności wśród modnych superfood, mimo niewielkich rozmiarów, kryją w sobie ogromną moc. Ich niesamowite walory zdrowotne spowodowały, że pokochali je zarówno ci, którzy dbają o zdrową dietę, jak i sportowcy, którzy doskonale zdają sobie sprawę z tego, że włączenie ich do codziennej diety może znacząco wpłynąć na ich kondycję i... poprawić wyniki. Nie tylko na bieżni. Wyjaśniamy, na czym polega siła zaklęta w drobniutkich zalążkach tej niepozornej rośliny.
CIEKAWOSTKA: CHIA = SIŁA! W dosłownym tłumaczeniu z języka Azteków nazwa nasion szałwii hiszpańskiej (chia) oznacza siłę lub wytrzymałość.
Ta pochodząca z okolic Gwatemali i Meksyku roślina ma w swym składzie więcej kwasów omega-3 niż łosoś i siemię lniane. Nasiona chia zawierają też sporo żelaza (więcej nawet od popularnego szpinaku). Są też niezwykle bogate w wapń (mają go dwukrotnie więcej niż szklanka mleka), co mogą docenić nie tylko weganie, ale także i kobiety w ciąży (głównie ze względu na to, że chia w odpowiednich dawkach ma pozytywny wpływ na rozwój układu nerwowego i mózgu dziecka rozwijającego się w łonie matki).
CHIA – właściwości odżywcze
⦁ białka/proteiny 16,54 g
⦁ tłuszcze (ogółem) 30,74 g
⦁ kwasy tłuszczowe 4,8 g
⦁ węglowodany 42,12 g
⦁ błonnik 34,4 g
⦁ wapń 631 mg
⦁ żelazo 7,72 mg
⦁ magnez 335 mg
⦁ fosfor 860 mg
⦁ potas 407 mg
⦁ sód 16 mg
⦁ cynk 4,58 mg
⦁ miedź 0,924 mg
⦁ mangan 2,72 mg
⦁ selen 55.2 µg
⦁ witamina C 1.6 mg
⦁ witamina B1/tiamina Thiamin 0.62 mg
⦁ witamin a B2/ryboflawina 0.17 mg
⦁ witamina B3/niacyna 8.83 mg
⦁ kwas foliowy 49 µg
⦁ witamina A 54 IU
⦁ witamina E 0.5 mg
⦁ kwasy tłuszczowe 2.309 g
⦁ tryptofan 0.436 g
⦁ treonina 0.709 g
⦁ izoleucyna 0.801 g
⦁ leucyna 1.371 g
⦁ lizyna 0.97 g
⦁ metionina 0.588 g
⦁ cysteina 0.407 g
⦁ fenyloalanina 1.016 g
⦁ tyrozyna 0.563 g
⦁ walina 0.95 g
⦁ arganina 2.143 g
⦁ histydyna 0.531 g
⦁ alanina 1.044 g
⦁ kwas asparaginowy 1.689 g
⦁ kwas glutaminowy 3.5 g
⦁ glicyna 0.943 g
⦁ prolina 0.776 g
⦁ seryna 1.049 g
[Na podst. U.S. Department of Agriculture/AgriculturalResearch Service]
Jaki wpływ na zdrowie mają nasiona chia?
Mimo że nasiona szałwii hiszpańskiej można stosować profilaktycznie, by ograniczyć szanse zachorowania na raka piersi i szyjki macicy u kobiet, a także raka sutka (u obu płci), to jednak ze wzlędu na wysoką zawartość kwasu ALA (kwasu alfalinolenowego) chia w niewielkim stopniu może przyczyniać się do zwiększenia ryzyka raka prostaty u mężczyzn. Ułatwia za to walkę m.in. z rakiem jelita grubego.
Czy dzięki nasionom chia można schudnąć? Czy szałwia hiszpańska ułatwia odchudzanie?
Niestety NIE MA DOWODÓW naukowych, które jednoznacznie potwierdzałyby, że nasiona chia działają odchudzająco i ułatwiają walkę z nadmierną masą ciała. Mają jednak pozytywny wpływ na układ pokarmowy, dlatego wiele osób cierpiących m.in. na zaparcia lub mających problem z regularnym wypróżnianiem się może odczuwać ulgę dzięki włączeniu do diety nasion szałwii hiszpańskiej.
Nasiona chia – dawkowanie. Ile szałwii hiszpańskiej można zjeść na co dzień?
⦁ ból brzucha,
⦁ zaparcia,
⦁ biegunki oraz nadmierne gazy jelitowe,
⦁ kłopoty żołądkowe.
Chia działa podobnie jak siemię lniane. Nasiona szałwii hiszpańskiej pod wpływem wody (w proporcji 1 do 7) zaczynają pęcznieć i wytwarzają wokół siebie galaretowatą otoczkę. Dzięki temu wyraźnie zwiększają swoją objętość i sprawiają, że po ich zjedzeniu stajemy się szybciej nasyceni.
Do czasu uzyskania zezwolenia na wprowadzanie do obrotu w UE nasion chia w jogurtach i deserach produkty te nie mogą być sprzedawane. Za wprowadzanie do obrotu nowej żywności bez uzyskania zezwolenia grożą kary (np. grzywny).
Nasiona chia – przeciwwskazania i skutki uboczne stosowania szałwii hiszpańskiej
⦁ pacjenci zażywający leki przeciwzakrzepowe lub osoby, które mają zaplanowany zabieg chirurgiczny (szałwia hiszpańska może prowadzić w takich przypadkach do wzrostu ryzyka krwotoku),
⦁ nadciśnieniowcy powinni skonsultować z lekarzem możliwość włączenia nasion chia do codziennej diety,
⦁ alergicy – w przypadku reakcji alergicznej po spożyciu nasion chia może dojść m.in. do wysypki, pokrzywki oraz poważniejszych objawów (łącznie z obrzękiem języka, dusznościami lub silnymi wymiotami) przy alergiach pokarmowych na ten składnik,
⦁ kobiety w ciąży – ze względu na brak wystarczającej liczby badań dotyczących wpływu spożywania nasion chia na przyszłe matki i dzieci, które rozwijają się w ich łonie, panie, które spodziewają się potomstwa nie powinny przekraczać dozwolonej dziennej dawki tego składnika.
Czytaj także: