Dorosły człowiek według WHO powinien spożywać około 0,8 grama białka na kilogram masy ciała.
Dorosły człowiek według WHO powinien spożywać około 0,8 grama białka na kilogram masy ciała. Fot. Pexels.com

Niedobór białka w diecie może prowadzić może prowadzić do pogorszenia elastyczności skóry, osłabienia mięśni, a nawet do osteoporozy. Jednak jego nadmiar białka też bywa zgubny. Ile gramów protein dziennie potrzebuje nasz organizm i co się może stać, gdy przesadzimy z dietą wysokobiałkową?

REKLAMA

Można śmiało zaryzykować stwierdzenie, że mamy dziś do czynienia z istnym boomem na białko. Półki w sklepach pełne są produktów, których kolorowe opakowania zapewniają nas, że znajdziemy w ich składzie pokaźną zawartość protein. Również w mediach społecznościowych co rusz możemy natknąć się na filmiki, w których internetowi celebryci zachwalają prozdrowotne właściwości białka.

Czym grozi i jak objawia się nadmiar białka w diecie?

Problem zaczyna się wtedy, gdy białko zaczyna za bardzo dominować w naszej diecie. Dr Michelle Cardel z University of Florida, amerykańskiej uczelni publicznej z siedzibą w Gainesville, tłumaczy, że jeśli dostarczamy do organizmu więcej protein, niż potrzebuje nasze ciało, ich nadmiar nie jest magazynowany. Białko zostaje wydalone z moczem lub przekształcone w energię, a nawet w tłuszcz.

Nadmiar białka w diecie może prowadzić do zaburzeń równowagi kwasowo-zasadowej i prowadzić m.in. do:

  • uczucia zmęczenia i zaburzeń koncentracji;
  • osłabienia siły mięśni;
  • niedoborów witamin rozpuszczalnych w wodzie: C, B1, B2;
  • niedoboru magnezu, cynku, miedzi i selenu;
  • stanów zapalnych;
  • pogorszenia trawienia;
  • upośledzenia pracy nerek;
  • chorób stawów;
  • osteoporozy (w wyniku nadmiernego wydalania wapnia z moczem);
  • uszkodzenia wątroby.
  • Ile gramów białka dziennie potrzebuje dorosły człowiek?

    Dlatego musimy uważać na diety wysokobiałkowe, szczególnie jeśli nie zwracamy zbytnio uwagi na inne ich składniki, w szczególności na ilość błonnika. Jego niedobory prowadzą bowiem do problemów z trawieniem i zaparć.

    A jak podkreśla dr David Liska, chirurg z Cleveland Clinic, te ostatnie mogą przyczyniać się do powstawania wielu innych dolegliwości. Pamiętajmy, że eksperci zalecają spożycie od 25 do 35 gramów błonnika dziennie, a także picie dużej ilości wody. Błonnik nie tylko zapobiega zaparciom, ale zmniejsza też ryzyko zachorowania na raka jelita grubego.

    A wracając do białka, przypominamy, że według WHO dorosły człowiek powinien spożywać go w ilości około 0,8 grama na kilogram masy ciała. To minimalna ilość, która powinna zaspokoić podstawowe potrzeby organizmu.

    Oczywiście, u sportowców, osób, które regularnie biegają czy spędzających dużo czasu w siłowni, zapotrzebowanie może być wyższe. W takich sytuacjach najlepiej po prostu skonsultować się z dietetykiem, żeby ustalił, jaka dawka białka będzie dla nas optymalna.